OPINIÓ


Jordi Martí Font

REGIDOR DE LA CUP A TARRAGONA

No acato l'Estat, república catalana ara!


"Avui sí que tenim el cop d'estat amb totes les lletres"Anton Monner

HISTORIADOR I CRONISTA DE GANDESA

Ser o no ser


"El nivell que ha arribat actualment l’estat de la qüestió fa preveure que acabarà molt malament"Núria Menasanch

ESCRIPTORA

Una setmana de República Catalana


"Proclamada la República Catalana Independent, la nostra dolça Pàtria va fent camí"Joan Sabaté

EXALCALDE DE TORTOSA

En record de Josep Subirats Piñana


"La figura de Josep subirats ha tingut l’enorme valor de ser pont i portadora de la memòria entre els dos períodes democràtics recents, el de la Segona República i el de la Monarquia Constitucional act"
Jesús Gellida

POLITÒLEG

Pròrroga per a la República Catalana


"Un nou full de ruta que pot obrir, o no, un diàleg i que trasllada la pilota a l’Estat espanyol"Francesc Miró

PORTAVEU DEL PSC D'AMPOSTA

De veritat cal, senyor alcalde?


"El que és incomprensible és que l’equip de govern no vulgui rebaixar més l’IBI rústic"Òscar Ologaray

ESTUDIANT

El millor i el pitjor de l’1 d’Octubre


"Que vam viure i veure el pitjor d’un estat repressiu no hi ha dubte, però també vam viure el millor que pot donar de sí un poble"Jesús Gellida

POLITÒLEG

La dignitat d’un poble


"El moviment independentista s’ha convertit en el principal desafiament del règim del 78"
El 21 de desembre, eleccions amb moltes coses en joc

EL PROPER 21 de desembre, la ciutadania de Catalunya podrà expressar-se de nou a les urnes. Ho farà, si ho considera oportú, a través d’unes eleccions convocades d’una manera inèdita fins ara: després de l’aprovació de l’article 155 de la Constitució, i només unes hores després que el Parlament aprovés la proclamació de la independència de Catalunya en forma de república. De fet, finalment les eleccions no van ser convocades pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont; sinó pel president del govern de l’Estat, Mariano Rajoy, un cop que el Senat va autoritzar l’executiu espanyol a dissoldre el Parlament i cessar tot el govern de Catalunya.

ELS PARTITS no sobiranistes tenen molt clar que les eleccions del 21 de desembre són la gran oportunitat per retornar Catalunya a la legalitat de la Constitució i l’Estatut. Per la seua banda, els partits independentistes també comencen a tenir clar que no poden menysprear aquesta oportunitat per defensar, a les urnes i democràticament, el resultat del referèndum de l’1 d’Octubre, la declaració d’independència feta al Parlament, i la nova República Catalana. Per molt que siguen unes “eleccions trampa” o uns “comicis imposats” des de Madrid, seria ilògic que els partits sobiranistes deixessin les institucions catalanes en mans dels partits que han aprovat i avalat l’aplicació de l’article 155, que segons ells suposa el segrest de l’autogovern de Catalunya. Per tant, és responsabilitat del PDeCAT, d’ERC i de la CUP concórrer també a aquestes eleccions, encara que sigui a contracor. Convertir, si cal, aquestes eleccions en un nou plebiscit sobre la independència de Catalunya, tot i que serà inevitable que durant la campanya també se centrin els debats electorals en la legitimitat dels mateixos comicis i en la validesa de l’aplicació de l’article 155. També caldrà veure quin és el paper que juguen en aquesta campanya les entitats sobiranistes, tenint en compte que els presidents d’Òmnium i de l’ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, van ser detinguts i empresonats el 16 d’octubre passat.

EN ELS PROPERS dies, la discussió dels partits independentistes serà també la fórmula que cal emprar per concórrer a les eleccions del 21-D, i qui ha d’encapçalar la candidatura o les diferents llistes electorals, si finalment n’hi ha més d’una. La nostra impressió, doncs, és que el 21-D pot convertir-se en en el referèndum que l’1 d’octubre no va celebrar-se: sense càrregues policials, amb tots els col·legis oberts i amb les màximes garanties democràtiques, i també amb els partidaris del “No” a la independència interpel·lats directament a participar en les eleccions. Aquest cop, ha estat l’unionisme qui les ha convertit en totalment plebiscitàries.

PUBLICITAT

El pacte al Montsià salta pels aires

ESQUERRA ha decidit trencar el pacte de govern al Consell Comarcal del Montsià. Els republicans han deixat el socialista Francesc Miró governant en minoria, i han anunciat la preparació d’una moció de censura per canviar el president. D’entrada, els càlculs són fàcils: ERC podria pactar amb el PDeCAT; però també cal tenir en compte que els republicans i els antics convergents són antagonistes en molts dels municipis de la comarca. És el que passa en poblacions com Amposta o com Alcanar, per citar només els municipis dels dos principals protagonistes del conflicte, l’ampostí Francesc Miró i la canareva Carme Navarro, que just havia estat la presidenta del Consell Comarcal del Montsià en la primera part del mandat.

EL PACTE entre ERC i el PSC també s’ha trencat aquest mes d’octubre a Móra la Nova, tot i que en aquest cas ha estat de mutu acord. Però a Móra la Nova, el PDeCAT ja ha volgut desvincular-se totalment d’una hipotètica nova majoria de govern. I és que cal tenir en compte que va ser el pacte entre republicans i socialistes el que va deixar Ferran Bladé fora de l’alcaldia.

MÉS OPINIÓ

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació