OPINIÓ


Jordi Jordan

PORTAVEU DE MOVEM TORTOSA

Aturem el transvasament a Barcelona, guanyem de nou el nostre futur!


"Una vegada més, ebrencs i ebrenques, haurem de sortir al carrer. Més enllà dels colors polítics"



Anton Monner

HISTORIADOR

L'oftalmòleg Antoni Oliveres i Franquet


"Amic del doctor en Farmàcia, el també tortosí, Gerard Vergés Zaragoza, plegats van fundar l’any 1909 el “Laboratorio Quimioterápico del Ebro” a la capital de l’Ebre"



Víctor Messeguer

MEMBRE DE LLUITA INTERNACIONALISTA

EUA-Trump: Imperi avariat amb president d’ultradreta racista


"La classe obrera d’EUA de totes les ètnies no té res que guanyar amb l’imperialisme de la burgesia nordamericana dels partits republicà i demòcrata"



Anton Monner

HISTORIADOR

El per què de no deixar-nos manar


"No ens volen deixar marxar perquè sense Catalunya quedarien reduïts a una potència de tercer o quart ordre"




Francesc Miró

PORTAVEU DEL PSC D'AMPOSTA

Rectificar tard no és de savis


"El grup socialista hem demanat a l'alcalde que es posi les piles i que faci les adaptacions necessàries de l'impost de la plusvàlua"



Núria Rodríguez

MILITANT DE LA CUP-AE DE TORTOSA

Repartiment de les tasques de la llar i la cura


"Si volem acabar amb el masclisme i les seves conseqüències, cal acabar amb el sistema patriarcal que educa i atorga valors, pautes de comportament i funcions socials diferenciades per a dones i homes"



Jesús Gellida

POLITÒLEG

Trenquem amb el deute per guanyar el futur


"El deute actual és impagable, -en el cas de l’Estat espanyol frega el 100% en percentatge del PIB-, i cal determinar la legitimitat o no del mateix"



Anton Monner

HISTORIADOR

Els catalans, som espanyols?


"Si ho som ens haurien de tractar igual que a la resta"




Els transvasaments mai són la millor solució

LA PLATAFORMA en Defensa de l’Ebre (PDE) ha convocat la quinzena assemblea general per al proper 22 d’abril. El principal punt de l’ordre del dia serà la resposta del territori al pacte de Rialb, un projecte amb què la Generalitat preveu portar aigua des d’aquest embassament de la conca de l’Ebre fins a 32 pobles amb problemes d’abastament de la Segarra, l’Urgell, l’Anoia i la Conca de Barberà. És, en realitat, un primer pas per a la interconnexió de xarxes de Catalunya, ja que almenys cinc d’aquests municipis formen part de les conques internes. I això, per a la PDE, suposa obrir l’aixeta d’un futur transvasament a Barcelona, i un perillós precedent que dóna arguments als que també volen aigua de l’Ebre per al País Valencià, Múrcia i Almeria.

PER MOLT que el govern català haja dit que continua fent costat a la PDE en la seua defensa del riu, el que provoca una gran decepció al moviment social és que la mateixa Generalitat haja venut l’acord de Rialb com un gran projecte de país. Ja fa temps que la PDE advertia que el canal Segarra-Garrigues era un regadiu sobredimensionat, i que hi havia el perill que aquesta infraestructura servís per transportar l’aigua de la conca de l’Ebre fins a l’àrea metropolitana de Barcelona. De moment, amb una inversió de 21 milions d’euros, només s’ha de construir una canonada d’11 centímetres de diàmetre per enviar “aigua de boca” a uns 4.000 habitants de fora de la conca de l’Ebre. Però el mateix president Carles Puigdemont ha reconegut que això és un transvasament. Un transvasament que no és a Barcelona ciutat, potser un transvasament petit. Però és un transvasament amb les 13 lletres de la paraula transvasament. I fins ara hi havia cert consens a les Terres de l’Ebre, i se suposava que també entre la majoria de forces polítiques de Catalunya, que no era necessari impulsar nous transvasaments des de l’Ebre.

TOTHOM hauria de tenir clar, després de la gran mobilització que van suposar el PHN de l’any 2000 i el fallit transvasament d’emergència del 2008, que en ple segle XXI, en un país avançat, els transvasaments mai són la millor solució per afrontar els problemes hídrics. Els alcaldes de la Segarra, l’Urgell, l’Anoia i la Conca de Barberà han fet un front comú per defensar la que consideren la millor alternativa tècnica per resoldre la falta d’abastament d’aigua potable. Però estem segurs que hi ha altres solucions tècniques, com el sanejament i la regeneració dels aqüífers, que també garantirien el subministrament d’aigua per a poblacions tan menudes. Unes solucions, a més, que no enfrontarien territoris.

PUBLICITAT

Més incertesa sobre la reinterpretació

EL MAIG QUE VE farà un any de la consulta ciutadana de Tortosa per decidir el futur del monument de la Batalla de l’Ebre. Un referèndum molt controvertit, però en què la majoria dels participants van votar a favor de la reinterpretació del monument com un monòlit a la pau. Aquesta era l’opció preferida de l’alcalde, el convergent Ferran Bel, però no dels seus socis de govern d’Esquerra, que van fer campanya activa a favor de l’altra opció, que demanava la retirada i museïtzació del polèmic monument franquista. Ha passat gairebé un any i ningú ha vist encara cap proposta oficial de reinterpretació del monument. L’únic que hem vist en aquest temps és la sentència del jutjat contenciós número 2 de Tarragona, que estima parcialment la demanda de l’advocat Eduardo Ranz.

LA SENTÈNCIA obliga l’Ajuntament a incloure el monument en un nou catàleg de vestigis de la Guerra Civil i el franquisme. I deixa clar que el consistori no és el propietari del monument. Amb aquest panorama, la reinterpretació sembla tan incerta com la mateixa retirada.

MÉS OPINIÓ

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació