EDITORIAL


La resposta a la sentència i les eleccions


LA DIADA, però sobretot la sentència sobre el judici pels fets de l’1 d’Octubre, marcarà el nou cicle polític a Catalunya, amb la previsible convocatòria d’unes noves eleccions al Parlament. Més tard o més d’hora, el president de la Generalitat haurà de convocar nous comicis, per voluntat pròpia o bé perquè ERC, el soci de govern de Junts per Catalunya, el pressionarà perquè ho faci. Des de la presó de Lledoners, el líder dels republicans, Oriol Junqueras, ja ha afirmat que convocar unes noves eleccions és “una opció que no s’ha de descartar mai” com a possible resposta del poble de Catalunya a una sentència condemnatòria. A més, Junqueras s’allunyava de l’estratègia de confrontació amb l’Estat que, des de l’exili, havia defensat l’expresident Carles Puigdemont, i en canvi apostava pel diàleg i la democràcia per resoldre el conflicte amb l’Estat.

NO HO VEU IGUAL el president Quim Torra, que clarament aposta per reprendre la “confrontació amb l’Estat”, en considerar que la negociació està del tot descartada. De fet, l’actual cap de l’executiu s’estava alineant amb Puigdemont, apostava per “arriscar”, i demanava que els partits independentistes aturessin la batalla interna dels últims mesos. Un discurs del president Torra, a la cloenda de la commemoració dels 50 anys de la Universitat Catalana d’Estiu, que va engrescar l’independentisme més partidari de tirar pel dret. Cal recordar que fa un any Torra encara demanava al govern de l’Estat un referèndum acordat, vinculant i reconegut internacionalment, tot i que es resistia a renunciar a la desobediència, com a hipotètica reacció a la sentència del Suprem. El canvi de discurs de Torra, però, posa ERC entre l’espesa i la paret: primer, de cara a la celebració de la Diada, però també de cara a una sentència negativa, que és la que sembla que s’espera tothom. Per començar, el mateix David Bonvehí, president del PDeCAT, acusa ERC d’haver aparcat l’independentisme i de defensar posicions “convergents”, és a dir, suposadament autonomistes. Bonvehí tampoc aposta per convocar eleccions; només si un dels grans partits independentistes digués que ja no ho és. Ha començat, doncs, la precampanya.



EN PORTADA


PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació