EDITORIAL


Respostes ràpides per fer rebrotar la Ribera


LA RIBERA D’EBRE necessita una resposta ràpida i efectiva per als afectats per l’incendi forestal que ha deixat més de 5.000 hectàrees calcinades, després de cremar durant onze dies. Per exemple, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya calcula que l’incendi va arrasar un miler d’hectàrees de cultius, un 80% d’oliveres i un 20% d’ametllers, i que les set cooperatives associades patiran una reducció de la producció d’entre un 10 i un 45%, amb pèrdues en la collita que poden superar els quatre milions d’euros en els propers tres anys. Així, no és d’estranyar que el 28 de juliol més d’una cinquantena de persones tallessin l’eix de l’Ebre (C-12) entre Flix i Maials, per exigir que es quantifiquin els ajuts per als afectats per l’incendi de la Ribera d’Ebre, la Segarra i les Garrigues. El sindicat ASAJA de Lleida ja s’ha queixat de tantes reunions ineficaces amb les administracions, i ha exigit que es destinin els recursos econòmics a tots els afectats de l’incendi, per frenar el greu despoblament que s’està produint en l’àmbit rural.

TAMBÉ la Unió de Pagesos (UP) ha exigit al govern català una valoració urgent dels danys de l’incendi. El sindicat ja ha començat a avaluar els danys agrícoles i ramaders provocats pel foc, per començar a treballar en els ajuts per als afectats. Són molts els cultius que han patit desperfectes i també instal·lacions de reg, camins i marges. Hi ha casos, com el del pagès Pau Ciuraneta amb un vídeo que s’ha fet viral a les xarxes socials, en què el 80% de la finca s’ha vist malmesa. També el president de la Comunitat de Regants de la Palma d’Ebre, Marc Franch, va demanar celeritat per poder subministrar el reg el més aviat possible, en un moment clau per a la supervivència de l’arbre.

LES CAMPANYES com les de la plataforma Rebrotem són necessàries i benvingudes, i també serveixen per reivindicar que tot el que ha passat amb l’incendi ha de servir per repensar el model agrícola del país, tot recordant que el consum responsable de productes del territori és una de les millors fórmules per ajudar el sector a recuperar-se. Però són les administracions les que han de donar una resposta ràpida i definitiva als afectats, sense oblidar que la planificació que fan del territori i les seues inversions són les que marcaran el futur de comarques com la Ribera d’Ebre. És a dir, està bé gestionar el post-incendi i aplicar mesures com la restauració forestal o la reducció dels mòduls de l’IRPF, o els ajuts a les corporacions locals per fer front a les despeses d’emergència. Però el territori necessita, sobretot, una millor planificació i les inversions que fa anys que s’esperen i no arriben.



EN PORTADA


PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació