EDITORIAL


26-M: enderroquem el caciquisme amb les urnes


EL 26 DE MAIG hi ha eleccions municipals, l'hora decisiva per als partits i els candidats que fa mesos que preparen els comicis que han de servir per configurar els plenaris dels 52 ajuntament i de les cinc entitats municipals descentralitzades (EMD) de les Terres de l'Ebre. Els nous regidors i regidores seran els encarregats d'elegir els nous alcaldes i alcaldesses que governaran els seus pobles durant els propers quatre anys. Per tant, les eleccions del 26-M tenen una importància majúscula, ja que els ajuntaments són l'administració més propera a la ciutadania, i la que hauria d'ocupar-se de resoldre les necessitats més immediates de la gent. A més, de la composició dels ajuntaments en deriva la configuració dels consells comarcals i de la Diputació de Tarragona, administracions que també tenen una vocació clara de servei als municipis i d'atenció a les persones.

LES TERRES DE L'EBRE, però, també han d'aprofitar les municipals del 26-M per desterrar definitivament el caciquisme dels seus pobles i ciutats. Alcaldes i alcaldesses que governen els seus ajuntaments com si fossen la seua finca privada, o la seua empresa familiar, amb polítiques clientelars, sense transparència, i fins i tot perjudicant o amenaçant els que no combreguen amb les seues maneres de fer o de pensar. Perquè, malauradament, el caciquisme no és una cosa del passat, al nostre territori. 40 anys després de l'arribada dels ajuntaments democràtics, hi ha persones que segresten la sobirania popular; que manipulen els partits polítics i les institucions al seu gust; que exerceixen una influència nefasta sobre entitats, associacions, col·lectius veïnals i empreses; i que a més aconsegueixen el favor de certs grups de comunicació a canvi d'importants contractes.

SÓN PERSONES que anteposen els seus interessos personals, partidistes i de carrera política a l'interès general de la ciutadania, tot ignorant o bé oblidant deliberadament la seua funció primordial de servidors públics. Per tant, ara que el 26-M ha arribat l'hora de retre comptes i de passar factura a l'acció de govern del conjunt d'alcaldes i alcaldesses, regidors i regidores del nostre territori, és important que el conjunt de la ciutadania siga conscient del fet que la responsabilitat també és seua. És a dir, que tenen a les seus mans, dins dels sobres que dipositaran a les urnes el proper 26 de maig, la possibilitat d'enderrocar el caciquisme per sempre més, i de fer fora dels governs municipals les persones que aprofiten les institucions per tenir una major influència política, econòmica i social al seu municipi, a la seua comarca o al conjunt del territori. Moltes vegades, a més, aquests neocacics utilitzen el seu ajuntament com un trampolí per poder ocupar, al mateix temps o més endavant, altres llocs i càrrecs de més alta responsabilitat política.

CAL UN CANVI de paradigma a les Terres de l'Ebre, perquè la pervivència del caciquisme és un dels pecats originals que explica molts dels problemes que actualment encara arrossseguem al nostre territori. I Tortosa, com a capital de les Terres de l'Ebre, hauria de saber liderar este canvi, per abandonar per a sempre les polítiques caciquils que han impedit el seu progrés social, econòmic i cultural durant els darrers dos segles. Ara només falta que la ciutadania ho tinga clar, i que l'endemà del 26-M els nous regidors i regidores de l'Ebre tinguen clar que necessitem un cordó sanitari contra el caciquisme.



EN PORTADA


PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació