Pinzellades de Tortosa


David Jiménez

TÈCNIC DE TURISME

Adrià d'Utrech, Bisbe de Tortosa i Papa


"ENS ENDINSEM aquest mes en un personatge força oblidat de la nostra història local i d'importància cabdal dins dels personatges històrics de la nostra ciutat. Parlem d'Adrià VI, l'únic bisbe de Tortosa nomenat Papa i l'últim Papa no italià fins l'elecció de Joan Pau II l'any 1978, cinc segles després.

ADRIAAN FLORISZOON Boeyens, conegut com Adrià d'Utrech, holandès d'origen, va nàixer a la ciutat d'Utrech l'any 1459. Fill de fusters, l'any 1479 va ingressar a la Universitat de Lovaina d'on va arribar al rectorat essent professor de Teologia.

EN AQUELL TEMPS l'emperador Maximilià d'Àustria, soberà del Sacre Imperi Romano Germànic es va fixar en ell per educar el seu net Carles de Gant – el futur Carles V-, del qual va ser preceptor durant deu anys.

A LA MORT DEL REI Ferran el Catòlic, Carles va enviar el seu preceptor com a llegat del regent de Castella, el Cardenal Cisneros, per vigilar el compliment del testament del rei. Ja Carles convertit en rei de les Espanyes, va veure com el seu deixeble va impulsar la seva carrera eclesiàstica nomenant-lo bisbe de Tortosa l'any 1516, més endavant inquisidor de les Corones d'Aragó i Castella i finalment, membre del col·legi cardenalici.

NOMENAT Regent de Castella en absència del rei Carles I l'any 1520, es va distingir per la seva gestió davant la rebel·lió de les Comunitats Castellanes durant la batalla de Villalar, i la revolta de les Germanies al regne valencià. EL 9 DE FEBRER de 1522 va ser nomenat Papa. El nomenament li va ser comunicat quan es trobava a Vitòria, preparant la defensa contra la invasió de Francesc I de França. De seguida va començar el viatge seguint el curs de l'Ebre fins a Tarragona, on va embarcar rumb a Roma, on el 31 d'agost de 1522 es va celebrar la cerimònia.

LA SEVA POLÍTICA papal es va basar en dos eixos: d'una banda la unió dels prínceps cristians per combatre l'amenaça turca i en segon lloc reformar la cúria. El seu pontificat va ser breu – va morir el 14 de setembre de 1523-. AL PAPA Adrià VI li deuen els bisbes de Tortosa el privilegis especials dels cardenals de revestir-se amb els colors de la pórppora, i de portar el solideu vermell. "



© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació