OPINIÓ


Jordi Jordan

PORTAVEU DE MOVEM TORTOSA

"Hem d’analitzar l’enèssim intent del govern de Mariano Rajoy a l’hora de retallar les pensions públiques, desprestigiar-les, incitant així la idea que les pensions privades són la solució "

Defensem les pensions públiques per al present i futur!


L’ANOMENAT Estat del Benestar dels països europeus es basa en tres elements bàsics: la sanitat, l’educació i les pensions públiques. Tres elements que haurien de garantir una societat amb igualtat d’oportunitats més enllà dels orígens de cada ciutadà i ciutadana permetent la construcció d’una societat més justa, amb unes classes treballadores i mitges amb expectatives de futur.

TANMATEIX, en aquesta crisi del capitalisme, la més forta que hem patit d’ençà el anys 30, lluny de reformar-se el sistema a favor de la majoria de la gent tal i com es va prometre un cop van saltar les primeres alarmes l’any 2008, s’està imposant la lògica neoliberal: mes desregulació del sistema financer i rescat dels bancs amb diners públics, precarització dels salaris dels treballadors i treballadores, més impostos a les classes populars i reducció als més rics, i conseqüentment, una clara intenció de privatització de la sanitat, l’educació i les pensions públiques, amb les retallades pertinents.

ÉS AQUÍ, en aquest context, on hem d’analitzar l’enèssim intent del govern de Mariano Rajoy a l’hora de retallar les pensions públiques, desprestigiar-les, incitant així la idea que les pensions privades són la solució per a les generacions futures. De fet, la reforma que l’executiu de Rajoy va dur a terme el 2013 està significant la pèrdua de poder adquisitiu dels pensionistes, fent que aquest any, sense anar més lluny, la revalorització de les mateixes serà només del 0,25%, lluny del creixement de preus que es calcula en l’1,5%. Recordem, a més, que aquesta reforma es va dur a terme de manera unilateral per part del govern Rajoy, ignorant el Pacte de Toledo, espai polític-social on fins ara de manera consensuada s’havien pres moltes de les decisions en aquesta matèria.

PER ALTRA BANDA, és cert i no cal defugir que la situació del sistema de seguretat social exigeix una actuació urgent i compromesa amb la seua funció social. La gravetat i la durada de la crisi, la intensitat de la desocupació, especialment l’atur de llarga durada, i el deteriorament de les condicions laborals de moltes persones, juntament amb l’evolució demogràfica, han constribuït a situar el sistema en dèficit, molt abans del previst. Cal recordar, però, com ha reconegut l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIREF) que aquesta situació està relacionada directament amb la rebaixa dels salaris provocada per la reforma laboral del PP i PDCAT, xifrant en 15.000 milions d’euros (1,5% del PIB) l’impacte que ha tingut en la previsió de les cotitzacions del sistema de la seguretat social.

ÉS PRECISAMENT per això, si volem conservar un sistema de pensions públiques dignes com tenen els països avançats, defugint de la seua privatització, la necessitat d’anticipar mesures de reforç per millorar els ingressos del sistema, garantint el finançament, revitalització, sostenibilitat i estabilitat de les pensions alhora que possibilitant la recuperació del poder adquisitiu dels i les pensionistes. I això només es pot fer, en primer lloc, renunciant a la unilateralitat del govern de Rajoy, retornant al consens polític i social en el marc del Pacte de Toledo, a partir de propostes de millores d’ingressos, dotant de major progressivitat al sistema, adequant les cotitzacions i executant un pla de xoc que permeti augmentar el nombre de llocs de treball i la seua qualitat i remuneració, allunant-nos de la reforma laboral que tanta devaluació està portant, tot i els beneficis que tornen a tenir, especialment, les grans empreses. Només així podrem fer viable el sistema, igualant-nos als països europeus que tenen un estat del benestar desenvolupat, lluny del que malauradament tenim a Catalunya i Espanya, que essent un dels territoris més rics de l’Europa occidental, som els segons en liderar les desigualats socials – diferències entre els qui més i menys tenen- del continent gràcies a un sistema fiscal poc progressiu, carregat de corrupció i a favor de les grans empreses i fortunes.

PER TOT PLEGAT, des de Movem Tortosa, estem totalment compromesos amb la defensa de les pensions. Per això vam presentar una moció a l'Ajuntament reclamant que el nostre consistorti es posicionés a favor d'aquesta reclamació. I per això també donem suport a totes les concentracions que cada dilluns a les 12.00 del mig dia es celebren a la plaça de l'Ajuntament. Entre tots i totes, amb aquestes i altres accions, cal tenir clar i anar conscientat-nos que amb les pensions ens hi juguem el present - per als actuals pensionistes- però també el futur ja que si no aturem aquestes polítiques ara, les víctimes també seran la gent que avui dia treballa, que arribat el moment de jubilar-se en un futur no molt llunyà ho tindrà molt díficil per cobrar una pensió digna i justa com les que ens mereixem.


Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


EN PORTADA


PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació