OPINIÓ


Jordi Jordan

PORTAVEU DE MOVEM TORTOSA

"És així com s’ha de governar el país? Des del secretisme?"

Què està passant a la sanitat ebrenca?


EL CONSELLER COMÍN, en una visita al nostre territori, ara farà uns mesos, informà de la voluntat de crear una xarxa entre els diferents hospitals de les Terres de l’Ebre; ho afirmà, però, sense cap tipus de concreció: ni quins centres sanitaris en formarien part, quines condicions hi hauria per a tots els treballadors, o quin tipus de gestió s’implementaria per posar alguns exemples.

DES DE LLAVORS ençà tot un reguitzell de declaracions s’han anat filtrant a la premsa per part del director dels Serveis Territorials de Salut, senyor Ismael Piñas, o per part d’alguns alcaldes com el de Tortosa. Hem pogut llegir, per exemple, que es preveu l’especialització dels hospitals comarcals, el model de domicialització dels pacients el més prompte possible (enviar-los a casa), diferents tipus de gestió, o la renúncia al nou hospital de Tortosa, que havia de ser el de referència per a les comarques ebrenques. Fins i tot Ferran Bel han convocat reunions amb treballadors d’algun dels centres per explicar el futur de la governança dels centres sanitaris del territori. I després d’haver estat descobert, ha intentat desmentir usant la mentida, tot i les evidències de les proves amb convocatòria oficial inclosa. Per què tant de secretisme?

L’ALARMA s’ha instal·lat en el món sanitari, que encara pateix les retallades dels governs català i espanyol, per molt que els dos governs vulguin dissimular. A més, la gent del món sanitari també recorden l’intent del govern de Mas de crear un consorci sanitari a Lleida entre tots els hospitals de la comarca, que preveia la privatització i mercantilització de la sanitat. No hem d’oblidar tampoc que Catalunya és un país on la corrupció en el sistema sanitari ha estat evident: des de Reus a Blanes, passant per molts altres indrets. Recordem una vegada més que Movem Tortosa va denunciar a Fiscalia moltes irregularitats en la gestió municipal de l’Hospital de la Santa Creu, per no parlar d’altres exemples del territori com el d’Amposta, que evidencien que cal un model de gestió sanitari més transparent, públic, que no ens torni a fer caure en els errors del passat.

DES DE L’ESPAI POLÍTIC que representem els comuns, hem registrat per escrit al Parlament tota una sèrie de preguntes dirigides al conseller Comín sobre aquesta “xarxa” ebrenca. Es preveu un consorci com el de Lleida que la Marea Blanca va aturar per evitar la mercantilització? Es deixaria fer activitat privada en els centres públics? En quines condicions i per què? Quines condicions tindrien tots els treballadors i treballadores dels actuals centres sanitaris? Què passarà amb els diners de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre? Quina gestió es preveu? Els pacients del Verge de la Cinta hauran d’anar a Móra o Amposta, essent hospitals que no disposen de la infraestructura necessària en ser d’àmbit comarcal? Aquestes i moltes altres preguntes són les que el món sanitari i la ciutadania es realitza davant de tantes declaracions a la premsa, les quals no són contestades en seu parlamentària, allà on hauria de produir-se el debat de forma oficial amb els càrrecs escollits pel poble. El conseller Comín, d’ERC, ha prorrogat la resposta a les nostres preguntes en diverses ocasions, i a hores d’ara encara no tenim la informació mínima per poder, almenys, fer un debat sincer, serè i clar sobre un tema tant delicat. És així com s’ha de governar el país? Des del secretisme?

NOMÉS FA DOS ANYS, quan el conseller Boi Ruiz (CiU) va intentar el mateix, els dirigents d’ERC del territori van titllar la proposta de “xiringuito”, de manca de consens, d’ocurrència, de perill de mercantilització de la sanitat. Llavors estaven a l’oposició. Ara que governen juntament amb la vella Convergència, la pregunta és: per què actuen igual? Per què no donen resposta? Per què tant de secretisme? Esperem que, com ells mateixos denunciaven, no intenten fer allò de la política del fets consumats. Som molts els qui no ho permetrem.


Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


EN PORTADA


PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació