OPINIÓ


Enric Roig

PORTAVEU DEL PSC DE TORTOSA

"Ja hem reclamat la creació d’una Taula de Treball de Promoció de Fires i un Pla de Xoc que rellanci ExpoEbre i Fira Tortosa"

ExpoEbre es mereix una altra oportunitat


ARA FA UN ANY ja vaig escriure un article parlant d’ExpoEbre. Ja advertia que la que en el seu moment va ser la fira multisectorial més important de les Terres de l’Ebre estava greument malalta, i que calia fer tot el possible per tornar-la a la vida. Ha passat un any i una nova edició de la Fira de Fires, i tornem a estar al cap de la correguda. S’ha tornat a veure que ExpoEbre no funciona i que continua de capa caiguda i presentant, a pesar del que ens diu el govern, una reducció constant del nombre de visitants i del nombre d’expositors i d’agents comercials. També una reducció del contingut, quedant majoritàriament conformada per expositors de caràcter institucional i, aquest any, fins i tot, de caràcter polític. I és que s’ha trencat el pacte tàcit de no polititzar la fira, en tant en quant l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ocupava un important espai a un estand a l’entrada mateixa del pavelló firal.

I NO HO DIC JO, ho diu tothom amb qui he parlat: que si hi ha pocs estands, que si no hi ha visitants, que l’oferta és molt pobra. Fins i tot a les actuacions i activitats lúdiques gairebé no hi ha públic, tot i l’esforç per part dels organitzadors, a qui cal felicitar. De fet, aquest any el moment en què va haver-hi més gent va ser la tarda que va ploure, en què la gent es va concentrar a l’interior del pavelló firal. Una vegada més el “temps” ens dona la raó i es justifica la necessitat del pavelló: que haguéssim fet de fer-se al parc?

PERÒ EXPOEBRE no és, ni ha de ser això. ExpoEbre actualment no compleix amb la seva funció de plataforma de promoció econòmica, i per tant és necessari impulsar per a que sigui la fira per excel·lència.

I TENIM LES EINES, començant per un magnífic emplaçament i una gran infraestructura, el Pavelló Firal de Remolins, que va inaugurar el president Montilla fa 10 anys, i al que no se li sap treure tot el rendiment. Hi ha qui encara pensa que haver tret la fira del parc municipal i traslladar-la al pavelló firal és un error i que per això no funciona. Però res més lluny de la realitat. La idea d’ubicar les fires en un espai alternatiu al parc municipal es va iniciar, per consens ciutadà, amb el govern de Vicent Beguer i la redacció del Pla General d’Ordenació Urbana de 1986. Dirigit per un dels urbanistes més prestigiosos de Catalunya, el Dr. Manel Ribas Piera, aquest pla ja preveia la necessitat d’un creixement equilibrat del nucli urbà de Tortosa cap al nord, al barri de Remolins.

EL 1992, amb els socialistes al cap de l’àrea d’Urbanisme i amb la convocatòria d’un concurs nacional d’arquitectura, van impulsar aquest projecte de ciutat destinant els terrenys de l’Hort de Figueres a ús residencial, terrenys de l'Horta de Pimpí al recinte firal i amb un nou pont, que ja hem reivindicat i que garantiria l'accés al nord de la ciutat des de la marge dreta. “Un altre gall ens cantaria” si ara tinguéssim aquest pont; han passat 10 anys i el govern no ha fet res al respecte.

ARA FA 10 AN YS, amb el mandant del govern socialista a la ciutat, es va construir el pavelló firal, però a més vam veure aixecar el nou Campus de la Universitat Rovira i Virgili, per a les Terres de l'Ebre, es va signar el conveni per poder utilitzar els terrenys de Renfe i el conveni per arranjar les vores del riu i recuperar el pont Roig, es va construir la nova biblioteca Marcel·lí Domingo, entre altres. Tot plegat ens dona una idea del model de ciutat socialista que aposta clarament pel desenvolupament i el creixement econòmic i cultural de la ciutat. Un model de ciutat que ara no hi és i que cal recuperar.

ARA NO S’HI VAL a intentar culpar, una vegada més, als governs d’esquerres d’haver sigut els causants de que ExpoEbre hagi perdut atractiu degut, entre altres, a la seva ubicació. Potser el problema està en què l’actual govern mai no hi ha cregut en el pavelló firal com a espai idoni per a la fira, ni en potenciar i impulsar ExpoEbre i ha pensat que amb el seu model de fa anys això s’aguantaria. Així mateix incompleixen les seves propostes electorals de creació de noves fires periòdicament. Però les coses canvien i cal adaptar-se a la realitat actual; cal estar pendent dels nous temps i de les necessitats de la població, dels agents comercials, dels potencials clients, de les noves tecnologies, del mercat i actuar en conseqüència, creant i implementant noves estratègies que atreguin públic i expositors.

DES DEL GRUP municipal del PSC a Tortosa ja hem reclamat la creació d’una Taula de Treball de Promoció de Fires amb diferents representants de l’àmbit econòmic, polític i comercial de la ciutat que ha de treballar en noves estratègies que atraguin els expositors i el públic; en implementar un Pla de Xoc que rellanci ExpoEbre i Fira Tortosa; en la revisió dels preus i les condicions als expositors; i en la possibilitat de crear i implementar noves fires. Ho vam demanar l’any 2015 i ara ho tornem a fer, perquè no ens van voler fer cas i aquest any ha tornat a quedar en evidència que ExpoEbre es mereix una altra oportunitat i que cal fer alguna cosa per impulsar-la i que sigui la “Fira per excel·lència”.

LES TERRES DE L’EBRE conformen un territori amb grans potencials i per tal d’explotar-los i sortir de l’estancament actual la ciutat de Tortosa, la capital de l’Ebre, ha de ser la peça principal del motor de creixement econòmic. Però per això cal tenir clar un model de ciutat, el model que va iniciar el govern socialista ara fa 10 anys i que cal recuperar per a que Tortosa torni a ser la ciutat de les oportunitats i que els tortosins i tortosines tinguin la seva oportunitat. Per això hem de redibuixar Tortosa i volem fer-ho amb tots els tortosins i tortosines.


Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


EN PORTADA


PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació