OPINIÓ


Jordi Jordan

PORTAVEU DE MOVEM TORTOSA

" Ens agradaria, almenys, que s’actués de manera urgent per salvar la torre, recuperar-se i que pogués lluir en el centre del mateix call de Remolins"

Salvar el balneari de Porcar, ara o mai


DE TOTS ÉS CONEGUT que el patrimoni de Tortosa és molt divers i important. La història de la ciutat de Tortosa ha deixat un llegat significatiu d’edificis de totes les èpoques, entre les quals destaca el segle XIX, moment en què la ciutat va viure una època de prosperitat i desenvolupament considerable. Precisament és en aquest període quan es va construir el balneari de Porcar , situat al barri de Remolins, el qual va ser un establiment d'aigües que té els seus orígens en el primer terç del segle quan Jaume Tió i Noé va construir les primeres instal·lacions destinades a usos higiènics.

AL BALNEARI, però, se'l coneix pel seu propietari posterior, Manel Porcar i Tió, qui el 1883 va ampliar les instal·lacions atès els bons resultats de les anàlisis de les seues aigües, amb propietats minero-medicinals. Amb el temps, però, va ser clausurat i després d’haver tingut diferents usos, finalment va ser abandonat en la seua totalitat.

L’ANY 1970 el recinte va ser adquirit per l’Ajuntament de Tortosa. La construcció del nou accés al Castell de la Suda, en el moment de construir el Parador, va dividir-ne els antics jardins romàntics: una part quedaria en la zona de l’actual ronda del castell i la pista poliesportiva de Remolins, on estava el Teatre i, l’altra part, restaria on anys més tard s’instal·laria el museu d'escultures a l'aire lliure de Santiago de Santiago, els actuals Jardins del Príncep.

DES DE LLAVORS ençà poca cosa s’ha fet més per recuperar el que encara resta de l’antic Balneari: els edificis principals, en un solar de 1700 metres quadrats, al bell mig del call. De fet, el 2013, ja denunciàvem des del nostre grup l’abandonament per part de l’Ajuntament; la reacció fou la recuperació d’un dels brolladors, sobretot després de la polèmica que va protagonitzar el mateix govern municipal a l’hora d’intentar enderrocar tots els edificis que quedaven dempeus per fer-hi pisos nous, fet que motivà la paralització del projecte per part de la Generalitat, atès la barbàrie del “pojecte”, lluny de qualsevol criteri basat en el respecte el patrimoni i l’entorn.

TANMATEIX, el temps passa, i el fet de no actuar-hi ha fet que diversos edificis s'hagin ensorrat, tot i que formen part del catàleg d’edificis de caràcter històric de la ciutat. Així, cal recordar que l'edifici principal està format per una torre de quatre nivells; un cos en dos nivells amb dos grans sales i un tercer cos que els uneix. Des de Movem Tortosa som conscients que el pas del temps avança i l’espai es degrada més evitant-ne la recuperació o la rehabilitació d’algunes de les parts. Ens agradaria, almenys, que s’actués de manera urgent per salvar la torre, recuperar-se i que pogués lluir en el centre del mateix call de Remolins. A més a més, és una reivindicació del moviment veïnal del barri i de la ciutat.

PER AIXÒ, des de Movem Tortosa hem presentat una proposta al respecte, la qual ha estat rebutjada pel govern de CiU-ERC al·ludint que “ja s’està actuant”, tot i que no figura en cap programació del propi govern ni apareix en lloc. Més enllà de les excuses i de la incapacitat de reconèixer propostes en positiu de l'oposició, esperem que com en tantes altres propostes nostres sistemàticament rebutjades i després dutes a terme (tiquet fresc, redimensionament de les piscines, pressupostos participatius, eliminació d’una part de la zona blava, entre molts d’altres) el govern municipal actuï de manera urgent, i que entre tots, puguem salvar i lluir allò que queda d’aquell magnífic balneari de Porcar.


Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


EN PORTADA


PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació