TORTOSA | 04/07/2016

El jutge admet la demanda contra Tortosa per incompliment de la Llei de Memòria Històrica


C.B. / ACN // TORTOSA
Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


El jutjat contenciós administratiu de Tarragona ha admès a tràmit la demanda contra l’Ajuntament de Tortosa per incompliment de la Llei de Memòria Històrica, presentada per l’advocat de Madrid especialitzat en Drets Humans i Memòria Històrica Eduardo Ranz. Ara, el consistori té un marge de 20 dies per aportar l’expedient administratiu. Segons els documents que s’aportin, el jutge decidirà si se celebra judici o dicta sentència, que podria significar ordenar la retirada del monument franquista del riu Ebre. En cas que el consistori no aportés l'expedient, el jutjat podria imposar una multa a l'ajuntament.

Ranz ha afirmat que “la qüestió és clara” segons la llei, que demana la retirada dels símbols d’exaltació franquista. Segons Ranz, “no hi ha major exaltació que el monument, amb les seves dimensions” i lamenta que l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, faci “cas omís” de la Llei de Memòria Històrica.

L’advocat madrileny ha presentat una vintena de demandes a diversos ajuntaments de l'Estat on considera que també s'està vulnerant la Llei de Memòria Històrica. Entre els casos hi ha el d'Olmedo, a Valladolid, on la setmana passada es va dictar sentència amb una ordre de retirada dels símbols franquistes que quedaven al municipi. En aquest cas, es tracta d'un nom de carrer, Onésimo Redondo. En aquest cas la sentència arriba després que el consistori hagi decidit actuar per “assentiment a la demanda”, que implica la conformitat amb la part demandant.



Tot i que la demanda contra l’Ajuntament de Tortosa ha estat admesa a tràmit, el consistori considera que pot acabar en no-res. D'altra banda, l'Ajuntament recorda que Ranz ja va denunciar via penal l'alcalde de Tortosa pel mateix motiu, fa un any i mig. En aquella ocasió, el Tribunal Suprem va arxivar les denúncies i des del consistori creuen que la demanda pot tenir el mateix final. Però Ranz considera que “ara és diferent”. Admet que “la via penal no era l'adequada” i que la via contenciosa administrativa sí que ho és.

Etiquetes de comentaris

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació