BAIX EBRE | 25/02/2016

Agricultura manté l'alerta per nous focus de sarna en les cabres dels Ports


ACN // PAÜLS
Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


la població de cabra salvatge es redueix "ostensiblement" a les poblacions dels termes municipals de la Terra Alta afectats pel brot de sarna detectat a finals del 2014, segons les primeres dades provisionals del cens de cabra salvatge al Parc Natural dels Ports. Agricultura es manté en alerta per la detecció de nous focus al sud-oest de Paüls (Baix Ebre) amb sis casos positius de cabres amb sarna i altres que mostren símptomes. Tot i que s'han pres fortes mesures de contenció es tem que apareguin alguns casos també a Alfara de Carles (Baix Ebre). El patró d'evolució de l'epidèmia s'ha repetit durant aquest any, com el 2015, amb la detecció d'exemplars infectats en els mesos d'hivern, en concret, vint nous casos. Segons el darrer cens, la població de cabres salvatges es manté sobre uns 3.600 exemplars a la Reserva Nacional de Caça i 1.700 més en les Àrees Privades de Caça.

Segons les dades de l'informe de la Generalitat al que ha tingut accés l'ACN, el primer cas positiu de cabra infectada de sarna aquesta temporada es va detectar al mes de novembre, quatre casos més es van confirmar al desembre i una quinzena de casos més a mitjans de febrer. A diferència d'altres llocs on la sarna està present tot l'any, a les Terres de l'Ebre es ve reproduint el mateix patró des de la tardor de 2015 amb aparicions del brot, especialment en els mesos d'hivern, sobretot al gener i al febrer. En concret, de les 42 cabres amb diagnòstic segur l'any passat detectades entre el desembre i l'abril, un 89% d'aquestes van ser trobades als mesos de gener i de febrer. Durant la primavera i l'estiu del 2015, del maig a l'octubre, només es van detectar dos casos de cabres amb símptomes però cap exemplar nou afectat per la epidèmia. El patró de cabres amb símptomes segueix la mateixa progressió aquesta temporada, segons el Departament.

Nou nucli a Paüls

Des d'Agricultura han destacat que les mesures de contenció aplicades han estat positives i la sarna gairebé no ha afectat cap zona nova. L'excepció preocupant s'ha donat en els darrers mesos a Paüls (Baix Ebre) on han aparegut animals infectats. El brot de l'epidèmia s'hauria estès cap a aquest terme municipal, des del sud de perímetre de l'àmbit afectat per la sarna, entre un i dos quilòmetres. També ha aparegut un nucli aïllat al sud-oest del municipi, a uns quatre quilòmetres cap al sud, dins de la Reserva Nacional de Caça (RNC). Hi ha sis casos coneguts de cabres positives en aquest nou focus i alguns casos més de cabres observades amb símptomes. Es tracta d'un nucli petit i ja s'hi estan adoptant fortes mesures de contenció.

Per altra banda, el Departament, pendent del resultats de noves analítiques en aquesta zona dels Ports, no descarta que apareguin alguns exemplars afectats al terme municipal d'Alfara de Carles (Baix Ebre), on s'ha albirat alguns exemplars sospitosos. Tot el contrari, a la zona de Benifallet (Baix Ebre) on no s'han detectat cabres suspectes.

La població de cabres de la RNC, de les Àrees Privades de Caça (APC) i del refugi de fauna salvatge d'Arnes, oest d’Horta de Sant Joan, Paüls, el Mas de Barberans, Roquetes i Tortosa, semblen mantenir-se estables. La població de cabra salvatge, segons dades d'anys anteriors en comparació amb els resultats provisionals, seria d'uns 3.600 exemplars a l'RNC i d'uns 1.700 en les APC. En canvi, als municipis terraltins de Bot, Horta de Sant Joan (oest), Prat de Compte, Gandesa i el Pinell de Brai s'ha reduït “ostensiblement” la població però ho ha fet de forma variable, amb zones a on es fa difícil trobar cabres i d'altres on la malaltia les ha respectat més i la disminució de la població és menys evident.

Moment d'inflexió en el pla d'actuació

De moment, el Departament manté l'operatiu de vigilància i contenció de l'expansió de la sarna a les cabres iniciat arran de la detecció del brot on hi participent la RNC dels Ports de Tortosa i Beseit, i el seu personal; el Cos d'Agents Rurals (CAR), i la major part de les APC amb aprofitament de cabra salvatge. Així, es manté l'estratègia de contenció de la sarna, malgrat la "possibilitat baixa" d'èxit.

Agricultura admet que es podria produir en el futur una "mortalitat severa" d'una part de la població de cabra salvatge però ha recordat que s'ha de veure com un "procés natural" que ha afectat sempre a les poblacions d'ungulats salvatges. El Departament assegura que la cabra, com a espècie, "no està en perill de desaparició a les Terres de l'Ebre", i manté que la sarna s'ha d'entendre com "un mecanisme natural d'autoregulació de les seves poblacions".

La Generalitat recorda que, en el marc del Pla d'actuació, hi ha un estoc de cabres dels Ports a la muntanya de Montserrat i que s'han incrementat els exemplars de cabres captives al tancat del Clot de l'Hospital, al terme de Roquetes (Baix Ebre), com a reserva de seguretat. Allí, a més d'estar aïllades, les cabres són tractades contra la sarna.

Davant el repunt d'aquest hivern i la detecció de nous focus, el Departament assegura que en aquests moments s'està en un "moment d'inflexió" i que "si es mantenen les possibilitats de contenir la sarna es continuarà amb l'operatiu actual i s'ampliarà". En canvi, si la sarna apareix a més zones i les mesures de contenció no aconsegueixen aturar-la, Agricultura decidirà passar a la segona fase del pla, segons la qual, es deixarà d'actuar i la malaltia evolucionarà de forma natural. El Departament recorda que aquest és "el consell d'actuació dels especialistes del SEFAS i d'altre centres de recerca, i que si bé la mortalitat i l'àmbit d'afectació s'ampliarà, les cabres "tindran l'oportunitat d'enfrontar-se a la malaltia i en molts casos desenvolupar les necessàries defenses mitjançant el seus sistema immunitari".

Etiquetes de comentaris

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació