PORTADA | 23/02/2016

Crítiques europees a la politització del conflicte per l'Ebre


G.M. / ACN // BRUSSEL·LES
Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


El Parlament Europeu ha lamentat aquest dimarts la “politització” de la situació al Delta de l’Ebre. El president de la missió del comitè de Peticions de l’Eurocambra que va visitar el Delta, Pál Csáky, ha lamentat que “alguns líders polítics intenten polititzar més del compte” la situació. Csáky ha dit que confia tenir llest l’informe sobre la missió a l’Ebre el mes d’abril, i que intentarà deixar al marge les “connotacions polítiques” i centrar-se “en els fets”. “Es tracta d’un problema real i concret al marge dels debats polítics”, ha dit Csáky durant una valoració a l’Eurocambra de la missió del passat 9 de febrer.

“M’he pres aquest problema molt seriosament”, ha dit el president de la missió, que forma part del Partit Popular Europeu d’Eslovàquia. “Abans de viatjar a Espanya, ja em vaig adonar que aquest tema té moltes connotacions polítiques”, ha admès, remarcant que va sentir cert “alleugeriment” perquè “la cosa no va ser tant tensa com pensava”.

Tant per la situació de govern en funcions a Madrid com per la de l’executiu català, Csáky ha indicat que hi ha un ambient “una mica complicat” i que té “la sensació que alguns líders polítics intenten polititzar més del compte la qüestió”. “He intentat que aquest tema quedi fora de les nostres negociacions amb Espanya, he intentat centrar-me en els fets”, ha indicat l’eurodiputat, que ha admès que tot i això és “molt difícil”.

Csáky ha indicat també que els peticionaris, la Plataforma en Defensa de l’Ebre, creuen que el Parlament Europeu “podria actuar com a mediador per aconseguir una solució”. Segons l’eurodiputat, des del territori volen que l’Eurocambra faci “recomanacions” perquè “saben” que al capdavall la decisió final “és en mans del govern espanyol”.

El president de la missió a l’Ebre ha recomanat a la resta de membres que “escoltin l’opinió de la Comissió Europea” que ha tractat amb la qüestió de l’Ebre “des de fa temps” i que ja ha presentant en el passat “recomanacions”. Csáky ha dit que han d’intentar pactar un informe comú, i tot i que ha admès que serà difícil, s’ha proposat fer “tot el possible” per assolir-ho.

Acusacions contra Romeva del PP espanyol

La vicepresidenta del comitè de Peticions i eurodiputada balear del PP, Rosa Estaràs, ha criticat durant la seva intervenció en el debat la participació del conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, a la missió de l’Ebre. “Jo no era massa favorable a les missions, i després d’aquesta, en sóc menys”, ha dit Estaràs, que ha assegurat que va ser una “sorpresa” trobar-se Romeva al Delta.

“El meu company Santiago Fisas i Ramon Tremosa van demanar venir, se’ls va dir que no, i per això no van venir. A ell li van dir que no, però hi era. Això és una prova de la politització de les missions”, ha assegurat Estaràs des del comitè de Peticions. L’eurodiputat d’Unió Democràtica, Francesc Gambús, li ha replicat que “el fet que el senyor Romeva hi anés o no hi anés no canvia els cabals ecològics”.

Des del partit dels Verds de Suècia, l’eurodiputada Bodil Valero ha remarcat que “és veritat” que hi ha “moltes qüestions polítiques, però també jurídiques” en el cas del Delta. “Hem d’intentar abordar l’àmbit jurídic de la qüestió”, ha dit Valero. L’eurodiputat del PSC, Javi López, que també va participar a la missió, ha destacat que cal parlar de com “s’utilitzen els recursos hídrics i com es compleix la directiva marc que obliga els governs a presentar els plans de conca”.

Des d’ICV, l’eurodiputat Ernest Urtasun ha indicat que a Catalunya hi ha un “consens” polític en contra del pla de l’Ebre, però que en qualsevol cas el Parlament Europeu s’ha de centrar simplement en el compliment de la normativa. “És una qüestió purament jurídica, hem d’analitzar i veure si es compleix amb les directives, i jo crec que hi ha indicis que no”, ha dit.

Un informe amb recomanacions

Els eurodiputats del comitè de Peticions que van participar a la missió al Delta de l’Ebre elaboraran un informe que es presentarà el mes d’abril i que després ha de servir a la Comissió Europea per valorar, també, el propi pla de conca. “És importantíssim que l’informe sigui complementari, ajudi, a la Comissió Europea a fer el seu anàlisi i avaluació, perquè això és el que espera la gent del territori”, ha remarcat Gambús.

Des de la Comissió Europea, el seu representant present a la reunió ha dit que iniciaran l’avaluació dels plans de conca a partir del 22 de març i que “en aquest context la CE tindrà en compte els resultats de la missió” a l’Ebre.

Etiquetes de comentaris

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació