PORTADA | 09/01/2016

Els regants de Lleida aplaudeixen el pla hidrològic de l'Ebre perquè asseguren que garanteix l'aigua per als cultius


ACN // LLEIDA
Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


El pla hidrològic de l'Ebre que rebutgen Generalitat i ecologistes és, en canvi, molt ben vist per part dels regants de les terres de Lleida. Asseguren que si s'augmentessin els cabals ecològics podria faltar aigua per als cultius i es posarien en risc infraestructures com el Segarra-Garrigues. Les comunitats de regants lleidatanes sempre han donat suport al pla que acaba d'aprovar el govern espanyol perquè consideren que dóna garanties d'aigua als regs d'aquestes comarques. A més, confien que al març arribi el vist-i-plau definitiu de Brussel·les. El president del canal d'Urgell i de l'Associació Catalana de regants, Ramon Carné, rebutja, per tant, que sigui necessari augmentar els cabals ecològics. Per contra, associacions ecologistes de Lleida com Ipcena i Lleida Ambiental s'han mostrat molt crítiques amb la pla perquè asseguren que manté el Segre sobreexplotat i amb cabals deficitaris. En aquest sentit, sumaran les seves al·legacions a la Comissió Europea a les que presenti la Plataforma en Defensa de l'Ebre.

Carné ha afirmat que hauria estat un "disbarat" que s'hagués aprovat elevar el cabal ecològic que demanaven les comunitats autònomes com ara Catalunya. I ho argumenta perquè, segons ell, per poder garantir-lo fins i tot s'hauria de deixar de regar en moments determinats i desembassar els pantans, un escenari que rebutja de ple. A més, el president del canal d'Urgell i de l'Associació Catalana de regants insisteix que si es plantegen nous regadius com el Segarra-Garrigues s'han de fer amb garanties, per tant, considera contradictòria la posició de la Generalitat en aquest sentit.

Per la seva banda, el portaveu d'Ipcena, Joan Vàzquez, ha criticat que un govern en funcions hagi aprovat "de forma molt poc legítima i democràtica" un pla d'aquesta magnitud i profunditat "hipotecant" el futur executiu que s'ha de constituir. Dit això, Vàzquez ha lamentat que la revisió del pla hidrològic aprovada no estableixi per al Segre al seu pas per Lleida un cabal d'entre 14 i 18 metres cúbics per segon com van demanar la Paeria i el Parlament (es fixa entre 3,5 i 5), de manera que es condemni el riu a ser una "claveguera". A més, recorda que el Segre aporta el 22% del cabal total de l'Ebre.

El portaveu d'Ipcena també ha afegit que "l'únic que s'ha fet és mantenir les prop de 500.000 noves hectàrees de reg i la construcció de 52 pantans a la conca de l'Ebre, amb la qual cosa queda clar el posicionament del Govern -espanyol- a favor d'eixugar encara més les conques".

Etiquetes de comentaris

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació