CULTURA | 16/06/2019

La poesia acompanya les mans del mestre terrisser Joan Cortiella a la Galera


Joaquim Domingo // LA GALERA
Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


A l’obrador del mestre artesà Joan Cortiella, l’únic terrisser en actiu a la Galera i a la comarca del Montsià, s’ha celebrat la V Trobada de Poesia i Terrissa, aquest dissabte, organitzada per Godall Edicions, amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Galera a través del Museu Terracota. Sota el lema “Més llibres, més lliures”, aquesta editorial independent aposta per les virtuts de la feina artesanal, i l’any 2014 van inaugurar un segell de poesia anomenat ‘Cadup’, del qual el seu significat és la peça que tradicionalment es fabricava a milers a l’obrador d’en Cortiella quan a les Terres de l’Ebre estaven en ple auge les sènies. Actualment, aquestes peces estan en desús, però el mestre Cortiella en continua elaborant, això com moltes altres de tradicionals com el cànter, el setrill o la marraixa. Joan Cortiella representa la perdurabilitat del llegat cultural i històric que li han transmès des de fa tres-cents anys. Enguany, al costat del seu forn de llenya hi han recitat els poetes Ernesto Hernández Busto, Mohamad Bitari, Emilia Conejo, Rafael Haro, Jordi Mas, Mònica Miró Vinaixa i Abraham Molino. La seva lectura ha fet aturar el temps en aquest bell espai, amenitzat pel so del torn del mestre Cortiella, que per l’ocasió ha elaborat diferents peces de terrissa. L’alcalde de la Galera, Ramon Muñoz, destaca que la Trobada és un acte senzill, però a la vega únic i molt important.

Tanmateix, hi ha hagut la col·laboració musical de Rainer Seiferth, i també la possibilitat de qui volgués recitar un poema lliurement amb ‘micro obert’. Per arrodonir l’acte, s’ha servit una copa de vi DO Montsant del Celler Ficaria de la Figuera del Priorat, anomenat ‘Irur’, un vi que ha madurat en recipients de terrissa elaborats pel mestre terrisser Joan Cortiella. Joan Roca del seu celler ha explicat les característiques especial d’aquest vi.

Etiquetes de comentaris

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació