PAGESIA | 28/01/2019

UP dóna per perduda la campanya i demana ajuts pel sector dels cítrics


Gustau Moreno // ALCANAR
Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


El responsable del sector dels cítrics de la Unió de Pagesos, Carlos Roig, ha afirmat este dilluns que, en cas d’activar-se ara la clàusula de salvaguarda per l’entrada de cítrics dels països del sud d’Àfrica, la mesura arribaria just per a l’inici de la propera campanya. El tractat amb la Unió Europea va fer-se el 2016, i abans de tres anys no pot entrar en vigor este aranzel. Però el problema és que el Ministeri d’Agricultura encara no ha informat a Brussel·les de la situació que estan patint els citricultors valencians i catalans.

Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Roig ha recordat que els cítrics arrosseguen una crisi estructural des de fa gairebé 15 anys, i que han anat passant anys “dolents” o “molt dolents”. Però l’entrada massiva de fruita sud-africana és el que ha acabat de sentenciar el sector. Segons Roig, el cop que enguany rebran els productors del territori els fa pintar un futur molt poc optimista.

Roig també ha demanat a la Generalitat que pressione l’Estat perquè faci la feina davant d’Europa, i ha apuntat a la possible arribada d’algun tipus d’ajuts o compensacions per facilitar la transició entre l’actual campanya i la propera.

A banda, també ha denunciat que els grans operadors que importen cítrics a la Unió Europea són part i causa de la crisi del sector, ja que fa temps que estan invertint en les explotacions agràries africanes. Segons Roig, esta és la principal diferència entre els cítrics i el sector de l’arròs, que sí que ha aconseguit l’activació d’una clàusula de salvaguarda.

Quant a noves mobilitzacions, Roig ha afirmat que la Unió de Pagesos seguirà el ritme dels llauradors valencians, però que no descarten convocar una manifestació pròpia a les Terres de l’Ebre, així com impulsar un grup de treball amb la Generalitat.

Al País Valencià, la Unió de Llauradors ja ha identificat més de 50 productes fitosanitaris prohibits a Europa, però que s’utilitzen en el conreu de cítrics als països de l’Àfrica meridional. Roig ha dit que això afecta negativament els consumidors europeus. També ha recordat que quatre de les vuit noves plagues que han afectat els cítrics del país són originàries de Sud-àfrica.

Etiquetes de comentaris

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació