CATALUNYA | 27/10/2017

El Parlament declara la República catalana independent


També insta al Govern a aplicar-ne els efectes. El Senat aprova l'aplicació de l'article 155

Gustau Moreno / ACN // BARCELONA
Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


El Parlament ha declarat la República catalana independent aquest divendres a la tarda, i ha instat el Govern a aplicar-ne els seus efectes desenvolupant la llei de transitorietat jurídica i obrint el procés constituent. La proposta que havien presentat els grups de JxSí i la CUP ha obtingut el vot afirmatiu de 70 diputats, en una votació secreta que s'ha fet en una urna. A banda, 10 diputats han votat en contra, i 2 més en blanc. Els diputats de Ciutadans, PP i PSC han marxat de l'hemicicle per no participar de la votació.

El text aprovat estableix, en la seua part declarativa, que s'assumeix el mandat del poble de Catalunya expressat al referèndum de l’1 d’octubre, i declara que "Catalunya esdevé un estat independent en forma de República". Així mateix, el text també insta el Govern a dictar "totes les resolucions necessàries" per desenvolupar la llei de transitorietat jurídica i fundacional de la república, així com obrir el procés constituent.

La xertolina Carme Forcadell, presidenta del Parlament, ha estat una de les protagonistes d’aquesta jornada històrica. De fet, ha estat l’encarregada de fer públic el resultat de la votació.

Desenes d’alcaldes d’arreu del país, i també de les Terres de l’Ebre, han seguit el ple des de l’auditori del Parlament. De la mateixa manera, també s’han desplaçat a Barcelona alguns independentistes ebrencs, que han seguit la sessió del Parlament des de la confluència del passeig Lluís Companys amb els carrers Pujades i Picasso.

Minuts després, al ple del Senat, també s’ha aprovat, sense cap sorpresa, l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. Ha estat amb 214 vots a favor, 47 vots en contra i 1 abstenció. Els vots a favor han estat del PP, PSOE, Ciutadans, UPN i Foro Asturias. En canvi, han votat en contra Podem i les seues conflucències, Esquerra, PDeCAT, PNB i Bildu.

L’executiu espanyol ja està habilitat per destituir el president del Govern i tot el govern, i substituir-lo per un organisme o autoritat que designe, i també a establir que el Parlament no pot celebrar debats d’investidura. Però la negociació entre el PSOE i el PP ha servit per eliminar del text el control sobre els mitjans públics catalans. Coalición Canaria també ha aconseguit rebaixar el control sobre el Parlament.

Mentrestant, com en altres llocs del país, a Tortosa s’han despenjat totes les banderes del balcó de l’edifici de l’Ajuntament. Finalment, s’ha hissat només la Senyera.

Etiquetes de comentaris

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació