CULTURA | 19/10/2017

Costes inicia els treballs per protegir els nius de metralladores de l’Estanyet a Alcanar


Cinta Bonet // ALCANAR
Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


El departament de Costes està realitzant les obres de recuperació dels nius de metralladores situats al final del passeig marítim, en concret, a la platja de la zona de l’Estanyet. Alcanar compta amb un ric patrimoni de la Guerra Civil vinculat a les trinxeres de fortificació militar, construïdes pel Govern i la Generalitat Republicana al llarg de la costa mediterrània amb l'objectiu de defensar la península d'un hipotètic desembarcament de les tropes franquistes i els seus aliats italians.

Fruit del pas del temps, una part important d'aquest patrimoni ha anat desapareixent, sigui per l'acció humana o per la dinàmica de la costa. De fet, l'últim temporal marítim, el febrer de 2017, va deixar al descobert el que serien les trinxeres d'evacuació d'aquests nius de metralladores i que servirien als soldats per a resguardar-se.

La regidoria d'Urbanisme, Patrimoni i Ordenació del territori, conjuntament amb altres regidories i entitats locals, està treballant per tal de garantir la protecció i recuperació del conjunt arquitectònic. A la vegada, es pretén convertir-lo en un recurs turístic i de memòria històrica, tenint en compte la seva singular situació, a meitat camí entre la ruta del GR-92 entre les Cases i Sòl-de-Riu.

Es preveu que les obres de Costes finalitzen en els pròxims dies. Aquestes consisteixen en la construcció d'un cordó en escullera d'entre 90 i 100 metres, per protegir els dos nius de metralladores dels temporals. Per tal de reduir l’impacte visual, està previst que l'espai entre l'escullera i els nius de metralladores es reompli amb material procedent del mateix codolar que, a la vegada, permetrà desenterrar les trinxeres per garantir, també, la seua recuperació.

Les obres faran accessibles els dos nius de metralladores. Posteriorment, en una segona fase, el consistori té previst restaurar-los, eliminant els grafits, restituint l'arrebossat exterior i la coberta i condicionant el seu interior i exterior. La regidora d’Urbanisme i Patrimoni ha avançat que l'Ajuntament ha encarregat la redacció de les fitxes i tota la documentació necessària per a demanar la declaració de Bé Cultural d'Interès Local (BECIL), una categoria que garanteix la catalogació i protecció del patrimoni cultural català.

Etiquetes de comentaris

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació