OPINIÓ


Irene López

ESTUDIANT DE CIÈNCIES POLÍTIQUES I PERIODISME

"Darrerament, hem pogut veure que la zona comercial del Carrer de la Rosa o del mateix Carrer Sant Blai han perdut, de cop, molts comerços"

Revitalitzant el nucli antic?


Set anys del Premi Sant Blai, es diu ràpid, oi? Sembla que fos l’altre dia quan Mercedes Tejerina recollia el primer d’aquests guardons, dissenyats per l’artesà Joan Iniesta. Fundada entre el 2004 i el 2005, l’Associació de Veïns del Centre – Nucli Històric ha demostrat al llarg d’aquests anys que tenia, i encara té, molt recorregut per a fer. Tant és així que, potser, d’aquí uns anys, el guardó del Premi sigui per als membres de la junta fundadors dels mateixos.

Aquest premi transmet l’essència d’un barri. D’un barri que sap com és la gent que el conforma, que es preocupa per saber què necessiten i que fa mans i mànigues perquè no hi hagi ningú desatès. El caliu d’un barri només s’aconsegueix fent pinya, perquè a l’igual que en l’argot casteller, una associació de veïns és la que s’encarrega de desenvolupar aquesta tasca.

Per tal de fer balanç de la trajectòria d’aquests anys, hem pogut parlar amb el president de l’Associació, Josep Baubí, que ha destacat que “els premis van sorgir fruit de l’esforç del dia a dia i de la voluntat de voler recuperar una festivitat de fa 30 anys”. Mestres, flequers, historiadors, doctors, senyores de la neteja... i ara, un mossèn, Mn. Isaïes. Aquests premis han passat per mans molt diferents, per què? A l’Associació de Veïns ho tenen clar: “Hem de reconèixer la gent del barri i la gent que treballa per al barri”. I així ha estat, i esperem que continuï sent per molts anys més, el modus vivendi del Premi Sant Blai.

En un acte emotiu, marcat pel comiat de Ferran Bel, que era el darrer cop que presidia els premis com a alcalde, i pel comiat de la regidora de barri, Meritxell Roigé, la gala no va passar per alt les qüestions de país que ens afecten i va tenir el seu moment per reivindicar la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats. I és que, pels veïns, l’acte inaugural de l’Edifici de les Delegacions del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre al Carrer Montcada, amb el President Puigdemont i el vicepresident Junqueras, va ser un d’aquells moments que no podran oblidar mai.

Però, d’actuacions importants per al barri n’hi ha hagut moltíssimes més, com el PINCAT, el pont de l’Estat, la rehabilitació de la Cripta de la Reparació, els accessos a l’hospital, la pavimentació dels carrers i la Plaça de la Cinta, la restauració del Portal del Romeu...

Segons va informar l’alcalde, properament estan previstes altres actuacions com el nou Palau de Justícia, la urbanització de la plaça dels Estudis i el Carrer de la Mercè, la rehabilitació del barri del Castell o la finalització del Passeig de Ronda fins a Remolins.

No obstant, ens torna a sorgir el dubte de si realment està arrelant tot aquest afany del Centre i del Nucli Històric de reivindicar-se com a potencials, ja que, darrerament, hem pogut veure que la zona comercial del Carrer de la Rosa o del mateix Carrer Sant Blai han perdut, de cop, molts comerços. El president de l’Associació de Veïns, Josep Baubí, reconeix aquesta situació tot dient que “tenim una certa preocupació per aquests carrers i creiem que ens cal trobar una fórmula per evitar tenir tants establiments aturats. És per això que hem de creure’ns que tenim un gran patrimoni i hem de viure per ell, fent que la gent torni a viure al Nucli Antic”.

“Revitalitzar el nucli antic”, aquestes paraules són les que més s’han utilitzat al llarg d’aquests anys per fer referència al progrés i a l’enlairament que li toca viure a aquesta part de la ciutat. Malauradament, no són unes paraules que puguem donar per acabades, són uns mots que hem de seguir pronunciant amb vehemència si realment volem que Tortosa tingui un Centre viu i un Nucli Històric digne, si volem seguir formant part de la història, fem-nos-la nostra i, com diu el lema: “Viu la història i vine al Nucli Antic!”.


Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


EN PORTADA


PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació