OPINIÓ


Anton Monner

HISTORIADOR I CRONISTA DE GANDESA

"Quan diuen un cop i un altre que Catalunya quedarà a la misèria econòmica si continua la política d’en Puigdemont, és Espanya que es posa “a la boca del llop”"

La boca del llop


La indiferència és el gran privilegi que Rajoy atorga a Catalunya. “El mayor desprecio es no hacer aprecio”. I aparenta oblidar-se’n de Catalunya de cara enfora, encara que, sense cap mena de dubte, “la processó li va per dins”. Sap que la prima de risc se li dispara. Sap que la borsa espanyola se’n va “a pique”. Sap que si l’economia catalana no exporta el previst, l’entrada de divises descendeix, sap que si el turisme es redueix a Catalunya, afecten directament a l’erari públic. Sap tantes coses, el Sr. Rajoy, que “posant el cap davall l’ala” creu que s’arreglaran soles. Sap, sap i sap però la feina que la facin els altres! Ell sempre queda a segona fila, com amagat de la realitat.

Aquesta ha estat la vertadera realitat de l’Espanya de fa anys. I sempre li ha sortit bé. Però Europa, la seva gran aliada, que tants esforços li costa als seus col·laboradors de tenir-la al seu costat, se’n cansa. Una cosa és el que diuen públicament, amb somriures i amb contundència. L’altra és el que pensen interiorment; tots ells, polítics, saben que per resoldre els problemes s’ha de fer política. S’ha de parlar i cercar acords quan existeixen discordances tan evidents. Ja el coneixen perquè és l’estat europeu que més ha incomplert els acords de la UE. Ho saben i el coneixen.

Però arriba el moment que els esforços que propicien els seus ministres quan diuen un cop i un altre que Catalunya quedarà a la misèria econòmica si continua la política d’en Puigdemont, és ell que es posa “a la boca del llop”. Des d’Hisenda i la resta de ministeris amb coaccions i requeriments provoquen el canvi de les seus d’empreses catalanes i prediquen que acabarem a la ruïna. Sí, és veritat que gens ens afavoreix aquesta insistent treball des de l’executiu espanyol per arruïnar la nostra situació econòmica. Però, com ells diuen i nosaltres també sabem, la intranquil·litat econòmica afecta a les empreses. I l’afer català, com afer interior espanyol de grans magnituds, afecta directament tota Espanya. Vet aquí “la boca de llop que s’ha posat el Sr. Rajoy”. No vol dialogar, no vol fer política però no tardarà massa que els seus grans amics riallers d’Europa li diran prou. “O dialogues o ens enfonsem tots!"

Pot aguantar-se mentre hom diu que la culpa és tota dels catalans. Però quan l’economia espanyola deixa de funcionar i existeix intranquil·litat als mercats per les incerteses econòmiques clares, els europeus es posen les mans al cap. Aquell afer interior espanyol, ja ara, ja emergeix com un problema europeu.

Malament rai!, quan Puigdemont contesta una carta demanant diàleg començant de zero i el Sr. Rajoy li contesta que aplicarà, no ell, sinó l’aliança del PSOE i C,s, l’article 155. Les lleis mai poden arreglar la situació de Catalunya, algú creu que ho solucionarà?

Francament, puc anar equivocat, però Rajoy, es posa a “la boca del llop”.


Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


EN PORTADA


PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació