OPINIÓ


Jesús Gellida

POLITÒLEG

"És imprescindible garantir una gestió sostenible social, econòmica i ecològicament. L’aigua és un dret"

L’Ebre sense cabal és la mort del Delta


EL PASSAT 22 DE MARÇ va ser el Dia Mundial de l'Aigua, un dia on no hi havia res a celebrar a les Terres de l'Ebre ja que l'amenaça d'un transvasament continua viva. Una agressió, no a través de grans infraestructures com el fracassat PHN del govern Aznar, sinó a través de la compravenda de bancs d’aigua, o drets d’ús de recursos hídrics.

EL PLA HIDROLÒGIC de la Conca de l’Ebre aprovat al gener de 2016 pel Consell de Ministres del govern en funcions del PP era una nova agressió ecològica contra l’Ebre. Aquest pla proposava un augment excessiu de la demanda d’aigua amb 465.000 noves hectàrees de regadiu i fins a 52 nous embassaments i preveia un cabal absolutament insuficient, fet que pot tenir greus impactes en l'ecosistema del Delta. En aquest sentit la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) i la «Campanya pels Sediments» continuen reclamant cabals d'aigua suficients que serveixin per mantenir el fràgil ecosistema del Delta.

EN AQUESTA LLUITA continuada, la PDE porta més de 15 anys mobilitzant la gent, així com pressionant les institucions. Amposta i Barcelona van ser el passat 2016 l'escenari de dues multitudinàries manifestacions on milers de persones van sortir als carrers en defensa del Delta. Unes mobilitzacions combinades amb la pressió del lobby ebrenc a les institucions europees, per l'incompliment de l'Estat espanyol de les directives europees. Una pressió que va donar el seu fruit, aconseguint que una delegació de la Comissió de Peticions visités el Delta per estudiar el tema, i que posteriorment rebutgés el pla de Conca de l’Ebre per proposar un cabal insuficient i ser contrari a la directiva marc sobre aigua. Una victòria parcial, no vinculant, però que pot marcar un punt d’inflexió determinant en la lluita antitransvasament. No obstant, les institucions europees no evitaran cap desastre ecològic si no és per la pressió social i popular arrelada al territori.

TOT I EL REVÉS EUROPEU, el govern de l’Estat tracta ara d’impulsar un Pacte Nacional de l’Aigua, que ha de portar a la redacció d’un nou Pla Hidrològic Nacional que suposaria la redistribució dels recursos hídrics entre conques excedentàries i deficitàries, és a dir, recuperar el transvasament de l’Ebre amb un altre nom i una altra fórmula. Segons la PDE projectes de regadius com el Xerta-Sénia o el Segarra-Garrigues són una amenaça.

EL PATRIMONI ambiental és un bé comú que cal reivindicar i blindar. Cal acabar amb un model que tracta de sotmetre tots els criteris ecològics i socials de la gestió de l’aigua a la lògica dels mercats. És imprescindible garantir una gestió sostenible social, econòmica i ecològicament. L’aigua és un dret. Lo riu és vida.


Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


EN PORTADA


PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació