OPINIÓ


Víctor Messeguer

MEMBRE DE LLUITA INTERNACIONALISTA

"La classe obrera d’EUA de totes les ètnies no té res que guanyar amb l’imperialisme de la burgesia nordamericana dels partits republicà i demòcrata"

EUA-Trump: Imperi avariat amb president d’ultradreta racista


Trump president no arriba al món, com Adam, a l’inici de la història. Trump arriba 10 anys després de la segona major crisi econòmica global després de la de 1929, de la qual les estadístiques de l’atur diuen que EUA ja ha sortit. Però no ha de ser del tot veritat quan un candidat de la dreta per guanyar ha hagut de prometre que les fàbriques tornaran a EUA. Els cracks de 2007 i 2008 van avariar el mecanisme d’EUA com a mercat per als productes dels països exportadors, que al seu torn reinvertien a EUA un alt percentatge dels seus beneficis. Dit en termes marxistes: la crisi de sobreproducció va arribar a la major metròpoli imperialista. Els treballadors tenen necessitats insatisfetes que no poden convertir-se en demanda pels baixos salaris i pel nombre d’exclosos del mercat laboral (aturats camuflats). La rebaixa d’impostos de Trump traurà 2,4 bilions dels comptes públics en els 4 anys de mandat (segons el Tax Policy Center). La despesa en infraestructures serà d’1 bilió, i en inversions militars 0,3 bilions (segons Trump). Al final del mandat hi haurà 5 bilions més de deute públic. Els experts no es posen d’acord si hi haurà una crisi de deute ara o al final del mandat o en algun punt intermedi. Respecte a la relocalització de fàbriques en una economia de lliure mercat, o Trump imposa que les corporacions d’EUA o de fora d’EUA baixin la seva taxa de benefici o no hi haurà noves fàbriques, o les que hi hagi serà amb un nivell d’automatització que crearan un nombre anecdòtic de llocs de treball. A més, si es desregula més la banca, els diners no aniran a la producció, sinó a la compravenda d’accions.

Vegem una mica de context. Trump és obertament autoritari, masclista, misogin, racista, xenòfob, islamòfob, antiimmigració i recolza clarament la ultradreta mundial. El seu govern està format per homes blancs, milionaris, ex-generals i d’ultradreta racista. Tots els candidats a les primàries republicanes volien tirar enrere la reforma sanitària d’Obama i retallar impostos, especialment a les empreses i rendes altes i algun també a les rendes baixes. Ni Trump ni Sanders eren els candidats dels principals sectors de la burgesia en les eleccions nord-americanes. Tant un com l’altre tenien al programa una inversió en infraestructures d’1 bilió de dòlars, Clinton de 0,245 bilions. Tant Sanders com Trump recolzen la relocalització de les fàbriques a EUA. Sanders i els sindicats estaven per retirar-se de l’acord comercial Transpacífic signat fa un any i del que Trump s’ha retirat (o vol renegociar) fa una setmana. Obama (partit demòcrata) va expulsar 2,6 milions d’emigrants sense papers en els seus 8 anys de presidència. Trump ha dit que expulsarà entre 2 i 3 milions en 4 anys dels 11-13 milions d’immigrants sense papers que hi ha. El President Clinton (partit demòcrata) va construir 1.100 Km de mur a la frontera amb Mèxic: Trump vol aixecar 2.000 Km fins a completar-lo. Xina i EUA no van signar fins fa 4 mesos l’acord contra el canvi climàtic de París. EEUU no havia signat l’acord de Kioto. Trump diu que el canvi climàtic causat per l’espècie humana no existeix. El premi Nobel de la pau Obama ha estat en guerra tots els dies dels 8 anys de mandat. Ha bombardejat Síria, l’Iraq, Afganistan, Líbia, Iemen, Somàlia i Pakistan. Obama no va tancar Guantánamo i va instituir un programa secret d’homicidis amb drons a nivell mundial. Trump està a favor de la tortura. El president Clinton va desregular la banca i les finances, com a resposta a la baixada de la taxa de benefici del capital. A 2008 va ser el primer avís de que s’estava acabant el marge per a aquesta política d’eixelebrada especulació. Obama va haver de regular una mica les finances amb la llei Dodd-Frank. Hillary i la FED (l’equivalent del banc central d’EUA) deien voler augmentar la regulació. Trump vol treure la llei Dodd-Frank d’Obama, amb un secretari del tresor de Goldman Sachs (com Guindos o Draghi). En altres terrenys – mediambiental, energia – Trump aposta per la desregulació amb l’autorització d’oleoductes a Alaska i eliminar obstacles al contaminant fracking.

Respecte a l’oferiment de Trump a Putin de major col·laboració, només fa falta veure el nivell de col·laboració que han tingut els dos estats en la guerra de Síria. Si Israel o EUA bombardegen com ho ha fet Rússia, s’incendia la regió. Fent-ho Rússia, s’ha colpejat a la revolució siriana amb el silenci o l’assentiment d’una part de l’esquerra. A més, als enllaços es documenta que els negocis i la col·laboració d’EUA amb Rússia, per evitar que aquesta arribi a una major integració econòmica i militar amb Xina és l’opció actual de Kissinger i Brzezinski.

Al moment d’escriure això Trump ha entrat en la segona setmana com a president. Manifestacions d’iniciativa feminista que van sumar 2 milions van mostrar la seva oposició. De les cendres de la candidatura de Sanders està naixent un moviment opositor. El decret migratori contra els musulmans de 7 països ha renovat les protestes i fins i tot vagues de taxistes en vàries ciutats. Trump està actuant amb l’esquema del conflicte de civilitzacions, tant internacionalment com a EEUU. Es parla fins i tot d’un canvi d’era d’EEUU en el seu rol imperialista.

Fa falta un partit i un programa socialista per a EUA. La classe obrera d’EUA de totes les ètnies no té res que guanyar amb l’imperialisme de la burgesia nordamericana dels partits republicà i demòcrata.


Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


EN PORTADA


PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació