OPINIÓ


Maria del Mar Barberà Marro

MEMBRE DE LA CUP-AE TORTOSA

"Com a tortosins i tortosines, ens hauria de donar vergonya estar a la cua de la comarca i del territori en el reciclatge de residus"

Tortosa, a la cua del territori en reciclatge


El passat dilluns 12 de desembre, el director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, i la directora dels serveis territorials del Departament de Territori i Sostenibilitat a Tarragona, Trinitat Castro, van presentar les dades de residus del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. De les quatre comarques de les Terres de l’Ebre, la del Baix Ebre continua mostrant-se com la més ineficaç en matèria de residus. Com a tortosins i tortosines, ens hauria de donar vergonya estar a la cua de la comarca i del territori en el reciclatge de residus.

Segons les dades presentades, l’any 2016, Tortosa és el municipi de les Terres de l’Ebre amb l’índex de recollida selectiva neta més baix del territori amb un 24,83%. De fet, és tant baix, que per les dimensions de Tortosa dins de la comarca, el nostre municipi fa baixar este índex al conjunt de la comarca un 8% ja que la mitjana dels 14 municipis de la comarca és del 40,42% i la dels 13 municipis sense Tortosa seria del 48,47%.

Fa temps que diem que a Tortosa no anem per bon camí, que hem de canviar de model perquè l’actual no funciona. I aquest dilluns ens ho van confirmar. El mateix director de l’ARC va manifestar que cal millorar les xifres amb implicació, voluntat i recursos, al mateix temps que avisava del continuo creixement del cànon de residus. També deia que la clau per revertir estos resultats és la proximitat i que l’ARC ha de treballar colze a colze amb els ajuntaments. Moltes colzades li haurà de pegar l’ARC al nostre molt il·lustre govern tortosí perquè se n’adoni de que ara és el moment de fer un canvi de direcció.

Volem recordar que recentment se’ns ha fet una rebaixa de la taxa d’escombraries. Premi! Està clar que a Tortosa reciclem molt malament, que ens costa i ens costarà més cara la gestió dels nostres residus i que el consistori recaptarà menys per este concepte. Lògicament per algun lloc hauran de sortir els diners. I molt ens temem que ho pagarà a parts iguals tota la ciutadania, els que s’esforcen en separar selectivament i els que passen de tot.

És imprescindible plantejar-se si tenir contenidors de brossa a manta és un bon sistema. En lloc de promoure generar menys residus estem promovent desfer-nos d’ells més fàcilment. O és que algú es pensa que anirem a tirar la brossa als contenidors de recollida selectiva situats a 2 carrers quan tenim un contenidor gris a dos passes de la porta de casa?

Diem que seria el moment perquè recordem que fa setmanes s’anunciava el “nou contracte de recollida de brossa i neteja viària” de Tortosa. Cal suposar que el molt il·lustre equip de govern tortosí tindrà en compte totes aquestes dades i que el principal objectiu no serà tenir contentes a les grans empreses privades que ara per ara s’estan dedicant a l’explotació dels serveis municipals. Empreses privades com FCC, acusada recentment de presumpte frau amb la neteja i la brossa a dos consistoris, o Ferrovial, amb el seu propi historial de presumptes.

Este nou contracte de recollida de brossa i neteja viària podria suposar separar-nos de la resta de poblacions de la comarca pel que fa a la gestió dels residus, seguir impulsant un model que ha demostrat sobradament la seva ineficàcia i propiciar que la resta de poblacions de la comarca, en molta menys capacitat d’autogestionar el residus pel seu volum de població, quedin sense altra opció que caure en mans d’una gestió 100% privada.

Caldrà que estem pendents de tots els detalls de la licitació per evitar que la lletra menuda sigui tan menuda que es vegi només quan a l’empresa de torn li vagi bé.


Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


EN PORTADA


PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació