OPINIÓ


Rossend Saltiveri

RESPONSABLE NACIONAL DEL SECTOR PORCÍ D'UP

"Compartim que cal una regulació millor. En aquest sentit fa gairebé dos anys que treballem perquè el Govern ho reculli en el nou decret de gestió de la fertilització i de les dejeccions"

La solució no s’aconseguirà amb més impostos, sinó treballant millor


Com a responsable d’Unió de Pagesos del sector Porcí, comparteixo moltes de les consideracions que el Síndic de Greuges inclou en l’informe que va fer públic l’1 de desembre sobre la contaminació provocada per purins a Catalunya; sobretot, la preocupació per la qualitat de les aigües a casa nostra. Crec, però, que és necessari matisar algunes afirmacions i explicar millor el context de la problemàtica per no criminalitzar injustificadament el sector ramader. Des del sindicat compartim que cal una regulació millor. En aquest sentit fa gairebé dos anys que treballem perquè el Govern ho reculli en el nou decret de gestió de la fertilització i de les dejeccions ramaderes, que insistim —de moment, sense èxit— que aprovi sense demora. Aquest decret ha de recollir les obligacions mínimes necessàries per garantir una gestió correcta de la fertilització i de les dejeccions i, també en la línia del Síndic, defensem que se’n controli el compliment i, en cas que no es respecti, es procedeixi a sancionar.

Ara bé, des d’Unió de Pagesos no compartim que la solució passi per establir nous tributs ni per la reducció de la cabana ramadera. Considerem que és el mateix sector el que ha de continuar avançant en la internalització dels costos de gestió de les dejeccions i el que ha fer les inversions necessàries per implantar sistemes de tractament que permetin l’exportació del nitrogen en aquells casos que no es tingui capacitat suficient per gestionar les dejeccions amb aplicacions als cultius com a fertilitzant. I per aconseguir-ho cal seguir treballant per disposar de la informació i els mitjans que ens permetin decidir els sistemes de tractament més adequats en cada cas, i el grup d’experts que va crear el Departament d’Agricultura, el 29 de novembre, esperem que treballin per aconseguir-ho.

Respecte de la proposta de moratòria que recull l’informe del Síndic, cal dir que actualment el Govern ja està aplicant de facto una moratòria a les zones vulnerables: des del juny, l’Agència Catalana de l’Aigua informa desfavorablement tots els projectes de granges de l’annex I de la Llei 20/2009, noves o ampliacions, que prevegin aplicar dejeccions en terres declarades zones vulnerables. Unió de Pagesos considerem que no és la manera correcta de procedir per la inseguretat jurídica que ocasiona al sector ramader, i que és el nou decret de gestió de la fertilització i de les dejeccions ramaderes el que ha d’establir, en tot cas, les noves condicions. Des del sindicat, a més, proposem establir condicions diferents a les zones d’alta densitat ramadera [ZADER]: volem evitar-hi la instal·lació de noves explotacions de grans dimensions que comprometen la continuïtat de les explotacions familiars agràries que ja hi ha a aquestes zones perquè poden posar en perill la base territorial de la qual disposen les petites i mitjanes explotacions i que els és necessària per poder seguir gestionant correctament les dejeccions. També a les ZADER és important l’agrupació de ramaders per fer front a la necessitat de posar en marxa sistemes de tractament; en aquest sentit, la nova orientació dels centres de gestió conjunta de dejeccions que planteja el projecte de decret és una bona eina per avançar en aquesta línia.

Totes aquestes propostes insistim que el Govern les vehiculi amb l’aprovació del nou decret de gestió de la fertilització i de les dejeccions ramaderes.


Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


EN PORTADA


PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació