OPINIÓ


Núria Menasanch

ESCRIPTORA

" El 150è aniversari del seu naixement, és una oportunitat única per a que les institucions, finalment, puguen rescabalar este greuge cap a l’insigne Cronista de Tortosa"

La biografia de Mestre i Noè


El 2016 ha sigut l’any commemoratiu del naixement de dues figures cabdals a les nostres terres. La primera de les quals i oncle matern de Francesc Mestre i Noè, biògraf seu, és lo tortosí Jaume Tió i Noè, escriptor i periodista romàntic, que traduí al castellà nombroses obres contemporànies d’autors francesos i col·laborà en obres de caire històric dins el context de les Terres de l’Ebre entre les que cal destacar la “Historia de los movimientos, separación y guerra de Catalunya en tiempos de Felipe IV”, de F.M. Melo, que conegué nombroses edicions.

La segona, Francesc Mestre i Noè, iniciador de la Renaixença ebrenca, promotor del catalanisme tortosinista associatiu i home extremadament polifacètic, malauradament, al llarg del temps ha estat, potser, massa oblidat pels mateixos tortosins als quals tant va defensar. El 150è aniversari del seu naixement, és una oportunitat única per a que les institucions, finalment, puguen rescabalar este greuge cap a l’insigne Cronista de Tortosa. Per això dues publicacions surten a la llum durant el 2016: “Francesc Mestre i Noè: L’estímul associatiu ebrenc (1886-1936)” i sobretot, “Biografia de Francesc Mestre i Noè. Cronista de Tortosa (1866-1940), publicades per Onada edicions dins la col·lecció Barcella”.

Ambdues amb riques aportacions de Josep Ma Franquet, Emetri Fabregat, Hilari Muñoz i Francesc Sorolla. La Biografia que es presenta el dia 2 de desembre a la Biblioteca Marcel·lí Domingo compta amb un ric pròleg del lingüista Joan S. Beltran, Creu de Sant Jordi 2016. Estos dos llibres han estat escrits per mi mateixa gràcies al llegat que Francesc Mestre i Noè mos va deixar i a les investigacions fetes en diversos arxius tant de Catalunya, de l’Estat Espanyol, com internacionals.

Així, també enguany, s’han organitzat dos cicles de conferències en el centre associat de la UNED a Tortosa, amb el seu director, Josep Mª Franquet i Bernis, per homenatjar als dos personatges. Nombrosos especialistes, professionals i investigadors s’han involucrat en les dissertacions per enaltir-los. Joan A. Gonzalez, Roc Salvadó, Mn. Víctor-Manuel Cardona, Emeteri Fabregat, Josep Bayerri, Joan-Hilari Muñoz, Francesc Sorolla, Mn. Josep Alanyà, Albert Aragonés i jo mateixa. El primer cicle es va celebrar a la primavera, amb moltíssim èxit de participació, i el 15 de desembre s'acaba el segon cicle.

Los organitzadors, entre els que em conto jo mateixa, volem donar les gràcies a totes les institucions que s’han bolcat en fer possible l’any Francesc Mestre i Noè i Jaume Tió: Ajuntament de Tortosa, Centre Associat de la UNED a Tortosa, Consell Comarcal del Baix Ebre, Diputació de Tarragona, Arxiu Històric Comarcal del Baix Ebre i l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre.


Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


EN PORTADA


PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació