OPINIÓ


Jesús Gellida

POLITÒLEG

"Els resultats del passat 25S a les eleccions gallegues i basques va ser l’excusa perfecta per a que el sector dels crítics prengués la iniciativa"

La pasokització del PSOE


Després de 12h d’un caòtic Comitè Federal on la proposta de Pedro Sánchez de convocar un congrés extraordinari amb primàries prèvies ha estat rebutjada per 132 vots en contra i 107 a favor, el secretari general dels socialistes ha presentat la seva dimissió i una gestora permanent promoguda pel sector afí a Susana Diaz s’ha fet amb el control del partit. La gestora estarà al cap davant del PSOE fins el proper congrés dels socialistes on s’elegirà la nova direcció i haurà d’establir en els propers dies un full de ruta per decidir en un nou Comitè Federal si facilitar o no un govern de Mariano Rajoy.

El desenllaç precipitat per les dimissions de 17 membres de l’executiva socialista afavorides per Felipe González i Susana Díaz s’emmarca dins d’una pugna pel poder en un PSOE que porta recollint els pitjors resultats de la seva història elecció rere elecció. Les seves polítiques neoliberals de retallades dels drets socials i laborals a través de mesures austericides i reformes laborals van fer que el PSOE passés dels 169 escons del 2008 amb més d’11 milions de vots i un 43’87% als 85 escons del 26J amb poc més de 5’4 milions de vots i un 22’67%, situació que gairebé va suposar el sorpasso per l’esquerra d’Unidos Podemos. Els resultats del passat 25S a les eleccions gallegues i basques va ser l’excusa perfecta per a que el sector dels crítics prengués la iniciativa.

Sánchez va ser el primer secretari general del PSOE elegit per les bases i ara ha estat apartat del càrrec per lo que Podem ha qualificat com un “cop de règim”. Un règim que veu com una de les seves dues potes es descompon i va camí de sofrir el mateix destí que el seu homòleg grec, el PASOK, que va passar de la majoria absoluta al 2009 amb un 43,9% dels vots a la quarta posició al 2015 amb tan sols un 6’28%.

El PSOE queda en mans del sector de Susana Díaz, la preferida de l'establishment per sostenir un dels puntals del regim del 78. Uns poders fàctics que no volien sentir ni parlar de la remota possibilitat d’un govern del PSOE amb Podem i que Sánchez va plantejar en els darrers dies però que no es va atrevir a intentar. Tancada aquesta possibilitat d’un govern alternatiu les opcions del PSOE són dos: facilitar un govern del PP o anar terceres eleccions. Una situació que apunta a permetre un govern dels populars ja que sembla impensable que amb la situació de divisió interna i de contínues pressions externes el PSOE s’atreveixi a anar a unes terceres eleccions on tot indica que el PP reforçaria la seva majoria i que el sorpasso seria més factible. Per tant, l’opció de l’abstenció dels diputats del PSOE (o una part) per a la investidura de Rajoy sembla clara. Les declaracions de Rubalcaba afirmant “primer cal donar un govern a Espanya i després parlar del PSOE” recullen el sentiment majoritari dels que aquest passat dissabte han tombat a Sánchez i s’han fet amb el control del partit. En la mateixa línia, l’exsecretari general declarava que dimitia “perquè no podria administrar una decisió que no comparteixo”. No obstant, líders socialistes com el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, declarava que “el Comitè Federal va prendre una decisió equivocada” i continuava dient que “prefereixo seguir defensant que siguem tots els socialistes els que votem en contra de Mariano Rajoy”. Veurem en les properes setmanes com evoluciona el posicionament del grup parlamentari socialista respecte a la investidura.

Finalment, Susana Díaz diu que esta disposada a “cosir” i “conciliar” el PSOE, una tasca difícil davant de la fractura i la destrossa actual en que es troba el seu partit. La mateixa dirigent que ha orquestrat totes les maniobres per fer fora Sánchez ara és postula com a salvadora d’un PSOE que fa aigües i s’enfonsa. Al respecte Pérez Tapias, membre de l’executiva i exlíder de la corrent Izquierda Socialista, era molt clar i declarava que “el partit esta trencat”.


Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


EN PORTADA


PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació