OPINIÓ


Jesús Gellida

POLITÒLEG

"La data límit per formar govern s’apropa i si el 31 d’octubre no hi ha investidura les terceres eleccions seran una realitat"

25S – Sánchez en la corda fluixa


Els resultats del 25S atorguen al PP una nova majoria absoluta a Galicia, faciliten la continuïtat del PNB al cap davant del govern basc, consoliden a Podem com a força plurinacional i posen a Sánchez contra les cordes amb els pitjors resultats dels socialistes.

A Euskadi el PNB s’imposa amb 29 escons i amplia el seu marge amb dos diputats més i un 37’65% dels vots; EH Bildu es manté en el segon lloc amb 17 escons (21’23%) tot i perdre 4 diputats però resistint la irrupció d’Elkarrekin Podem. Els morats, lluny de les enquestes, entren amb 11 escons i un 14’83 i superen a un PSE que perd 7 escons quedant-se amb 9 diputats (11’94%), els pitjors resultats de la seva historia. Finalment el PP aguanta amb 9 escons (10’16%) tot i perdre un diputat. El discurs moderat, allunyat de l’independentisme i destacant la gestió ha estat una estratègia encertada dels d’Urkullu per continuar 4 anys més al capdavant del govern. El PNB podrà governar en minoria a l’espera de com evoluciona el tauler polític espanyol o articular una majoria absoluta que sumaria amb qualsevol de les 4 formacions amb representació parlamentaria. Els nacionalistes bascos hauran de tenir molt en compte que els suports al dret a decidir sumen el 73% dels vots , 57 escons (PNB, Bildu i Podem) dels 75 que configuren l’hemicicle basc.

A Galicia el PP manté l’hegemonia (41 escons i un 47’54%) amb un Feijóo que ha revalidat la seva majoria absoluta –ja en porta tres- i es consolida com l’home fort dels populars. Per la seva banda En Marea s’erigeix com a primera força de l’oposició amb 14 escons i un 19’06% aconseguint el sorpasso en escons a un partit socialista en caiguda lliure que perd 4 escons quedant-se amb 14 i un 17’88%, obtenint com a Galicia els pitjors resultats. Finalment el BNG resisteix la gran caiguda que auguraven les enquestes perdent tan sols un diputat, quedant-se amb 6 i un 8’36%. En la nit electoral Feijóo declarava que “a Galícia no hi haurà bloquejos, ni vetos, ni paràlisi” en una clara al·lusió a la situació política espanyola. El popular podrà governar còmodament 4 anys més i qui sap si preparar el seu salt a la política estatal com el dirigent popular més ben situat per rellevar Rajoy.

En clau estatal el 25S situa a Podem i les confluències com l’única alternativa real al bipartidisme i deixa a Albert Rivera i Ciutadans com els altres grans damnificats de la jornada electoral, un resultats que no els auguren als taronges un bon futur en unes hipotètiques terceres eleccions generals. Així mateix, els resultats a Euskadi tanquen la porta a una de les alternatives que tenia el PP de cara a la investidura amb el suport del PNB si els populars haguessin estat decisius per la configuració del nou govern basc. Per contra el gran resultat dels populars a Galicia i el nou fracàs electoral dels socialistes donen aire a Rajoy i augmenten la pressió sobre Sánchez per a que faciliti la investidura. El discurs dels populars es resumeix en “s’ha castigat a les urnes el bloqueig institucional”, mentre que els socialistes es preparen per una batalla interna en el proper comitè federal. Sánchez ha anunciat aquest dilluns en la comissió permanent del seu partit –on té clara majoria- que vol liderar un govern alternatiu al de Rajoy i que l’1 d’octubre en el Comitè Federal proposarà un Congrés per a desembre amb l'elecció per primàries del secretari general el 23 d'octubre. Sembla ser que Sánchez es jugarà la carta de consultar a les bases per blindar el seu lideratge. Un desafiament en tota regla als crítics del seu partit que molts qualifiquen de fugida cap a endavant. No és cap secret que una majoria de barons territorials voldrien rellevar-lo com a secretari general i que no volen ni sentir a parlar d’un govern alternatiu a Rajoy en l’actual context d’acumulació de derrotes electorals i amb tan sols 85 diputats.

La data límit per formar govern s’apropa i si el 31 d’octubre no hi ha investidura les terceres eleccions seran una realitat. El 25S ha suposat l’aprofundiment de la gravetat d’una ferida oberta del PSOE que no deixa de sagnar. El temps corre i tot gira al voltant de si els crítics del PSOE frenen a Sánchez i l’obliguen a abstenir-se o si el secretari general dels socialistes s’atreveix a articular una majoria per a una investidura alternativa que evitin les terceres eleccions i facin fora al govern de Rajoy.


Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


EN PORTADA


PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació