OPINIÓ


Toni Pons

FARMACÈUTIC I PROFESSOR

"Constantment ens preguntem el perquè de moltes coses, i és que fins a les coses més simples tenen un perquè..."

Les coses més simples tenen un perquè...


TOTS TENIM DUBTES i curiositats recurrents sobre alimentació. Alguns d'ells són autèntics mites i falses creences que es perpetuen en el temps a causa del boca a boca i al fet que el seu desconeixement no sol comportar problemes per a la salut. Constantment ens preguntem el perquè de moltes coses, i és que fins a les coses més simples tenen un perquè...

PER QUÈ de vegades les patates fregides saben dolces? Perquè hem confós la sal amb el sucre? Aquesta podria ser una bona raó. L'altra, i més habitual, és que les patates hagin estat emmagatzemades a temperatures inferiors a 7ºC. En aquestes condicions, l'abundant midó del seu interior es converteix en sucre (es descompon en l'edulcorant glucosa). Sense oblidar que entre les patates existents hi ha algunes més dolces.

PER QUÈ els ous del supermercat brillen més que els ous casolans? Perquè abans de posar-los a la venda han passat per la “sala de maquillatge”, on se'ls aplica un bany d'oli per protegir-los. La closca de l’ou és molt porosa i, per tant, permeable a l'aigua; això permet que s'adhereixin olors estranyes i que entrin bacteris. La pel·lícula d'oli els preserva d'aquests efectes.

PER QUÈ l'arròs de la paella no ha de passar-se mai? Cada gra és com una petita càpsula de midó, amb gran tendència a captar aigua. Per això agafa tan bé els sabors del brou. El punt idoni s'aconsegueix quan el gra està esponjós, a causa de l’inflament, però encara és un ens individual. Però si se'ns passa, els grans s'obren (amb la pèrdua de sabors) i deixen anar el midó, que segueix atrapant aigua fins a formar una massa viscosa i endurida.

PER QUÈ no és el mateix prendre llet amb mel calenta que llet calenta amb mel? La mel està composta principalment per diferents sucres: fructosa, glucosa, sacarosa i unes altres “impureses”, que són les autèntiques responsables que cada mel tingui un sabor amb denominació d'origen. A temperatura ambient, la fructosa és 1,4 vegades més dolça que el sucre normal, però la seva capacitat edulcorant disminueix a mesura que augmenta la temperatura. Per això no és el mateix. Una qüestió d’escalfor: quant més calent, menys dolç.

PER QUÈ el gelat és més bo quan s’ha fos una mica? El paladar i la llengua responen millor a les textures toves. Així, perquè el gelat sàpiga “de debò”, la boca ha d'escalfar-ho primer el suficient perquè comenci a fondre's. A més, al fondre’l, es perd part de l’aire atrapat i els sabors es concentren, al mateix temps que els compostos volàtils aromàtics són alliberats per a gaudiment dels sentits.

PER QUÈ hi ha ous blancs i morenos? I rovells grogs i taronja? Tot és qüestió de gens, de la raça de les gallines. Però ambdós tipus d’ous tenen el mateix valor nutritiu. El color dels rovells, pel contrari, depèn de l'alimentació de la gallina i, en concret, de si és rica en carotens. Si en la dieta predomina el blat, el rovell sortirà més groc. Si picotegen més alfals o sèmoles, les tonalitats del rovell seran ataronjades. En el nostre cas, menjar pèsols a totes hores no garanteix tenir una prole d'ulls verds.


Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


EN PORTADA


PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació