CATALUNYA | 12/07/2017

El Govern exposarà dilluns el nou model de vinyeta per a les carreteres catalanes


ACN / G.M. // BARCELONA
Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


El Govern ha convocat el grup de peatges aquest proper dilluns 17 de juliol, per exposar el model de vinyeta que vol implantar a la xarxa viària catalana. Una proposa que no acaba de convèncer el moviment veïnal de les Terres de l'Ebre per la gratuïtat de l'AP-7, que considera que per solucionar la sinistralitat i el col·lapse de l'N-340 la solució més ràpida i justa és l'aixecament immediat de les barreres de l'autopista.

En una entrevista amb l'ACN, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha detallat que "no anem a parlar de model de peatges, sinó de mecanismes de finançament de la xarxa viària. No estem parlant d'autopistes i autovies, sinó de totes les carreteres, independentment de la naturalesa i de la titularitat". Rull ha definit la vinyeta com un mecanisme de pagament per ús que es desglossa en una tarifa plana per als conductors residents i en una taxa basada en el temps de trajecte per als forans. La Generalitat "ha fet un procés de participació i considera que pot posar sobre la taula un mínim comú denominador a l'entorn de la vinyeta", en paraules del conseller. Segons Rull, el que es reunirà aquest proper dilluns "serà un grup de peatges ampliat on interpel·lem col·legis professionals, sindicats, patronals, universitats i organitzacions supramunicipals".

"El primer objectiu de la vinyeta és aixecar barreres de tota la xarxa d'autopistes de pagament de Catalunya, siguin de l'Estat o de la Generalitat", ha conclòs Rull. En segon lloc, "es vol destinar tots els recursos que es dediquen a pagar peatges a l'ombra i bonificar peatges explícits al transport públic". El conseller ha estimat en uns 300 milions d'euros anuals la quantitat que es podria transferir dels peatges al transport públic. Tercerament, el nou sistema vol garantir "l'equilibri territorial" i destinar part dels recursos "a posar al dia la xarxa secundària de carreteres".

"Volem explicar aquest punt de partida a la reunió i obrir un termini perquè les diverses organitzacions es puguin fer seva la proposta i fer les aportacions pertinents per tancar el model. Necessitem un model propi de Catalunya i volem veure quin consens genera la proposta", ha sentenciat Rull. Segons estimacions del Govern, la vinyeta podria tenir un cost d'entre 40 i 110 euros per vehicle

Tanmateix, el titular de Territori ha lamentat que "la primera reacció de l'Estat davant de la vinyeta ha estat dir que no, perquè argumenta que no tenim dret a plantejar un model propi. Ens rebel·lem davant d'això". Segons Rull, la proposta de la Generalitat "s'acosta molt" a la de diversos països europeus i a la de la mateixa UE. "La paradoxa és que aquells que ens amenacen amb fer-nos fora de la UE impedeixen que Catalunya pugui desplegar un sistema que s'assembla molt al que demana la UE", ha afirmat.

Etiquetes de comentaris

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació