SALUT | 04/04/2017

Les Terres de l’Ebre, cada cop més ‘cardioprotegides’


Redacció // TORTOSA
Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


Les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort en el món occidental, i en concret la mort sobtada cardíaca. Les possibilitats de sobreviure a aquest tipus d’aturades augmenta si es compleix l’anomenada cadena de supervivència: el reconeixement previ de la situació, l’activació dels sistemes d’emergència o l’inici de les maniobres de ressuscitació cardiopulmonar i desfibril·lació precoç. Aquesta ressuscitació es pot realitzar a través del desfibril·lador extern automàtic (DEA), un equip tècnic homologat que analitza el ritme cardíac, identifica les arítmies i administra una descàrrega elèctrica per tal de restablir el ritme cardíac viable.

A les Terres de l’Ebre els departaments d’Ensenyament, Salut i Esports han unit esforços per aconseguir un territori cardioprotegit. Cinta Espuny, representant territorial de l’Esport ha recomanat la instal·lació dels desfibril·ladors, però ha remarcat la importància de la formació.

La implantació de desfibril·ladors a les instal·lacions esportives cada cop és més freqüent. L’EMD de Jesús va facilitar un DEA al centre d’esports de la població.

A Tortosa, l’Institut Joaquim Bau va ser el primer centre del territori en adquirir un desfibril·lador l’any 2006, gràcies a una iniciativa de l’associació de mares i pares. A més, el centre forma als seus alumnes a través d’un pioner pla de Suport Vital Bàsic.

Ajuntaments del territori també han fet una aposta important per convertir-se en espais cardioprotegits. Amposta va ser la primera ciutat en instal·lar aparells mòbils a diferents punts del municipi. L’Ajuntament de Tortosa ha dotat amb desfibril·ladors els equipaments esportius i forma a personal per al seu ús. Recentment Flix ha instal·lat en quatre punts del poble equips de desfibril·lació.

Els primers minuts en el cas d’una aturada cardíaca són vitals. Una intervenció eficaç i a temps permet una reducció notable en la incidència de mortalitat.

Etiquetes de comentaris

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació