PORTADA | 23/03/2017

Josep Juan Segarra (Campanya pels Sediments): 'El Delta necessita la meitat dels sediments retinguts a Riba-roja'


El 99% dels sediments de l’Ebre queden retinguts als embassaments. Així, es calcula que només Riba-roja podria tenir acumulats uns 20 hectòmetres cúbics de sediments

Gustau Moreno // POBLE NOU DEL DELTA
Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


La Campanya pels Sediments ha celebrat aquest dijous la convocatòria de la Comissió per la Sostenibilitat a les Terres de l’Ebre, que es reunirà a l’abril per abordar la regressió del Delta. Segons va dir dimarts el delegat Xavier Pallarès, la reunió tractarà sobre les mesures per la mobilització dels sediments als embassaments i altres solucions per aturar la regressió de la plana deltaica. El portaveu de la Campanya pels Sediments, Josep Juan Segarra, ha recordat que només amb la meitat dels fangs retinguts cada any al pantà de Riba-roja d’Ebre es podria garantir la supervivència del Delta. De fet, ha apuntat que sense la presa de Riba-roja el Delta fins i tot creixeria.

El 99% dels sediments de l’Ebre queden retinguts als embassaments. Així, es calcula que només Riba-roja podria tenir acumulats uns 20 hectòmetres cúbics de sediments. Segons Segarra, en algun moment caldrà plantejar-se si cal renovar la concessió de la presa de Riba-roja d’Ebre, i ha recordat altres experiències en altres llocs del món, en què s’han desmuntat preses obsoletes o bé innecessàries. A banda, el portaveu del moviment social ha assenyalat que estaran atents a la redacció del pla integral de gestió dels sediments que fa uns dies va aprovar el Congrés dels Diputats.

Segons l’IRTA, actualment només arriben unes 90.000 tones de sediments al Delta, mentre que abans de la construcció dels embasaments de Riba-roja i Mequinensa arribaven a la desembocadura entre 15 i 20 milions de tones. Un altre membre de la Campanya pels Sediments és el pagès Josep Bertomeu ‘Polet’. Segons Polet, el Delta està reculant molt acceleradament i gairebé desapareixerà durant el proper segle. Però amb mesures com la injecció de sediments a través de la xarxa de canals és possible salvar el Delta.

La Campanya pels Sediments també proposa la mobilització mecànica dels sediments acumulats al pantà de Mequinensa, abocats al curs de l’Ebre perquè el mateix riu els acabe transportant fins a la desembocadura. A banda, rebutja l’aplicació de mesures dures, com la construcció de murs artificials o la instal·lació d’esculleres de roca a les platges del Delta.

Etiquetes de comentaris

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació