TERRA ALTA I MATARRANYA | 30/01/2017

La Fatarella recorda les víctimes de l'enfrontament entre pagesos del poble i la FAI 80 anys després


Cinta Bonet / ACN // LA FATARELLA
Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


La Fatarella va commemorar aquest dissabte el 80è aniversari dels Fets de la Fatarella, quan els pagesos del poble es van enfrontar als membres de la Federació Anarquista Ibèrica (FAI), tot resistint-se als intents de col·lectivitzar les seves terres. L'episodi, que va passar en plena guerra civil, és considerat un antecedent dels Fets de Maig del 37 i va acabar amb més d'una trentena de morts. En l'acte de record a les víctimes es va inaugurar un monument al Parc Mirador de la Terra Alta, al cementiri vell, on els ciutadans van fer una ofrena de clavells rojos. L'alcalde de la Fatarella, Francisco Blanch, va assegurar que ara “era l'hora i el moment” de fer un homenatge, tot i que va lamentar que hagin hagut de passar 80 anys.

El conseller d'Afers Institucionals, Raül Romeva, que va participar en els actes, va apuntar que el silenci que hi ha hagut al municipi al voltant d'aquests fets “s'ha trencat” i així “s'ha fet un petit acte de justícia” que vindrà seguit d'una etapa de reparació. El conseller també va destacar que el fet que la Fatarella reti homenatge a les persones que van perdre la vida fa 80 anys és un acte “històric” i que “el silenci ha condemnat durant anys" les víctimes dels Fets.

El conseller també va fer una crida a evitar la “institucionalització de la desmemòria”. Per la seva part, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, va destacar la importància de l’acte per recuperar la memòria, per dignitat i per la pau.

La jornada va començar amb una cercavila a càrrec del Grup Instrumental de l'Escola de Música Municipal de la Fatarella que va acabar a la capella de la Mare de Déu de la Misericòrdia, des d'on es va fer una jornada dedicada a explicar els Fets de la Fatarella de la mà dels historiadors Josep Sànchez i Cervelló i Josep Maria Solé i Sabaté.

Etiquetes de comentaris

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació