CATALUNYA | 31/10/2016

Capbussada al Segre contra el Pla Hidrològic de l'Ebre


ACN // LLEIDA
Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


Els participants a la setena capbussada al Segre han tornat a clamar contra el Pla Hidrològic de l'Ebre (PHE) en considerar que deixa un cabal ecològic pel riu "de misèria". L'acció l'ha organitzada la plataforma Lleida Ambiental, que aglutina entitats com l'Ateneu Popular de Ponent, el Centre Excursionista o el grup ecologista Ipcena, juntament amb l'associació veïnal del barri de Pardinyes. Una dotzena de persones s'han remullat per reclamar que el cabal del Segre al seu pas per Lleida s'incrementi fins als 14 -18 metres cúbics per segon, tres vegades més del que estableix el PHE aprovat a principis d'aquest mes pel govern espanyol. Els ecologistes insisteixen que defensaran a Brussel·les les al·legacions al pla per intentar evitar que prosperi. Per primera vegada ha participat a la capbussada un diputat per Lleida al Congrés, el representant d'ERC Xavier Eritja, membre de Lleida Ambiental.

La capbussada que es fa a les comportes del riu a Pardinyes pretén sensibilitzar la ciutadana sobre la importància que el Segre tingui un mínim de cabal ecològic que permeti millorar l'estat del riu i recuperar-lo com a espai lúdic. Ara ecologistes i aficionats al piragüisme asseguren que és impossible fer-hi més activitats perquè està "sobreexplotat" per a usos hidroelèctrics i de regadiu.

El cabal ecològic que estableix el Pla Hidrològic de l'Ebre aprovat el 8 de gener pel govern espanyol és d'entre 3,5 i 5 metres cúbics per segon. Les mocions aprovades per unanimitat a la Paeria i al Parlament de forma consensuada amb entitats socials i ecologistes reclamen com a mínim triplicar aquest cabal i que sigui d'entre 14 i 18 metres cúbics per segon.

De fet, el PHE recull el cabal que ja va aprovar el juliol del 2014 el Consell de l'Aigua de l'Ebre després d'un acord entre la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i l'Ajuntament de Lleida (un cabal que oscil·la entre els 3,5 i els 5 metres cúbics per segon i que es complementa amb l'alliberament de cabals addicionals de fins a 20 metres cúbics un o dos cops per setmana entre els mesos de març i octubre). Per Ipcena, és un cabal "miseriós" que "aboca al riu Segre a la seva mort afectant a la biodiversitat i la salubritat pública". L'estiu passat els veïns de Pardinyes ja es van queixar de la proliferació de mosquits i insectes en general, un problema que atribueixen en bona part a la poca aigua que porta el riu i que impedeix que la gent pugui gaudir d'aquest espai.

L'acte d'aquest diumenge ha congregat unes 150 persones que han presenciat la capbussada d'una dotzena de banyistes que s'han submergit a l'aigua a 5 graus de temperatura.

Els regants, favorables al PHE

El Pla Hidrològic de l'Ebre que rebutgen Generalitat i ecologistes és, en canvi, molt ben vist per part dels regants de les terres de Lleida. Asseguren que si s'augmentessin els cabals ecològics podria faltar aigua per als cultius i es posarien en risc infraestructures com el Segarra-Garrigues. Les comunitats de regants lleidatanes sempre han donat suport al pla que ha d'aprovat el govern espanyol perquè consideren que dóna garanties d'aigua als regs d'aquestes comarques.

Etiquetes de comentaris

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació