CULTURA | 31/01/2016

Pérez Bonfill, fill predilecte de Tortosa


Gustau Moreno // TORTOSA
Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


L'Ajuntament de Tortosa ha celebrat aquest divendresi l'acte de nomenament del professor Manuel Pérez Bonfill com a Fill Predilecte de la Ciutat. L'alcalde i la corporació municipal, junt a altres autoritats i una àmplia representació del món de la cultura i de la societat civil tortosina i de les Terres de l'Ebre, van citar-se a l'Espai Sant Domènec per acompanyar Pérez Bonfill, el professor de teatre de l'Institut Joaquim Bau i responsable d'algunes vocacions artístiques que després han esdevingut professionals de l'escena. Entre els assistents diversos companys professors i exalumnes que, més de dues dècades després de jubilat, parlen de Manuel -Manolo- Pérez Bonfill amb autèntica devoció.



Catedràtic de llengua i literatura castellanes, pioner de l'ensenyament del català durant els primers anys de la democràcia, director de teatre, cronista cultural, assagista, escriptor, poeta i agitador cultural. Al costat d'altres intel·lectuals com Gerard Vergés, Frederic Mauri, Zoraida Burgos, Ricard Salvat i molts altres, Pérez Bonfill va contribuir a la dinamització social i cultural del seu entorn. Pérez Bonfill ha rebut nombrosos reconeixements, entre els quals la Creu de Sant Jordi de la Generalitat. Divendres, en el marc del reconeixement que li ha fet l'Ajuntament de Tortosa, la trajectòria de Pérez Bonfill va ser objecte de glossa per part d'un exalumne i exprofessor també de l'Institut, Manel Ollé, company seu, qui va recordar la profunda estima que professava per les llengües i per la cultura. "Ens explicava el programa de classe, el que tocava, però sempre anava més enllà, posant l'accent en altres noms de la cultura universal, des de Pablo Neruda a Gabriel Ferraté o Mossèn Manyà. Pérez Bonfill ens va fer créixer. Hauria pogut ser professor de literatura en qualsevol universitat del món". I, en l'àmbit del teatre, la seva especialitat docent, Ollé va asseverar que Pérez Bonfill va posar a Tortosa les bases d'un teatre nacional.

Un altre exalumne, deixeble de Pérez Bonfill, Emigdi Subirats, va posar veu a la poesia de l'homenatjat, acompanyat a la guitarra per Pau Cardona. Subirats va explicar els actes que s'han impulsat a la ciutat en el marc de l'Any Pérez Bonfill, que se celebra enguany coincidint amb el 90è aniversari del professor.

L'alcalde, Ferran Bel, va dir que aquest no era només un reconeixement de l'Ajuntament, sinó que ho era de la ciutat de Tortosa i del conjunt de la ciutadania, que valoren el compromís polític, pedagògic i cultural de Pérez Bonfill. Bel va agrair a la regidora de Cultura, Dolors Queralt, el fet d'haver estat una de les principals promotores d'aquest homenatge.

En el torn dels portaveus municipals, la representant del grup de CiU, Meritxell Roigé, va dir que Tortosa homenatjava "un dels grans de la cultura de casa nostra, un referent per a molts estudiants que el van tenir de professor, als qui ensenyava a pensar perquè ningú pensés per ells". El portaveu d'ERC, Josep Felip Monclús, va dor que aquest era un homenatge merescut per al Pérez Bonfill home i escriptor, i va recordar que "les seves classes ens van fer lliures i estimar la llengua". El regidor portaveu del grup Movem Tortosa, Jordi Jordan, va qualificar Pérez Bonfill de "ciutadà exemplar" per la seva lluita política i el treball "incansable" amb la cultura i l'educació. De la seva banda, el portaveu del PSC, Enric Roig, va dir que l'acte de divendres era "just i necessari", perquè implica reconèixer la seva trajectòria vital i cultural, la d'un "home culte, amable i enemic de la mediocritat". El regidor portaveu de la CUP va fer notar el compromís de Pérez Bonfill amb la democràcia i l'antifranquisme, i va assenyalat que Tortosa "creix com a ciutat" amb aquest homenatge. El portaveu del PP, Xavier Dalmau, va reiterar el valor de la trajectòria vital i cultural de l'homenatjat.

A les acaballes de l'acte, l'homenatjat va dirigir unes paraules a un públc que el va escoltar dempeus, per dir que "l'únic mèrit que tinc és haver intentat ser amic dels meus amics, dels meus conciutadans i d'aquelles persones compromeses amb la cultura, la política i el seu poble". / Imatge AJUNTAMENT DE TORTOSA.

Etiquetes de comentaris

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació