CULTURA | 27/01/2016

L'Associació Lo Riu reclama la dignificació de les Camposines


G.M. / ACN // LA FATARELLA
Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


La caiguda per degradació d'una part important del Molí Nou de les Camposines, un dels sis antics molins fariners de cup de la zona, datat del segle XVIII, ha despertat les crítiques de l'Associació Cultural Lo Riu de la Fatarella per la manca de "voluntat política" del consistori del municipi per conservar aquest important conjunt patrimonial cultural. L'entitat recorda que aquest històric encreuament de vies va ser un dels nusos viaris més importants de Catalunya des de l'edat mitjana i s'hi ha recollit alguns dels episodis més importants de la història contemporània recent, sobretot durant la Guerra Civil i la Batalla de l'Ebre. Des de Lo Riu reivindiquen que Les Camposines sigui tractat com un parc cultural de primer ordre i es posi punt i final a la degradació dels elements i espais de la zona.

L'Associació Cultural Lo Riu ha denunciat el que consideren "un seguit de negligències" i de manca de conservació "d'un dels indrets més singulars de Catalunya: les Camposines, a la Fatarella, la Terra Alta, convertit actualment "en un vulgar creuament de carreteres amb una benzinera". En un comunicat, aquest dimarts, l'entitat recorda que el creuament de Camposines va ser uns dels nusos viaris més importants de comunicacions de Catalunya des de l'edat mitjana fins fa poques dècades on hi confluïa la via que comunicava el Baix Aragó amb la costa mediterrània, per la qual, des del Pirineu, s'arribava a Lleida i s'anava a Tortosa i cap a la costa valenciana.

"No hi ha descripció viària, civil o militar, que en cinc-cents anys no registri Camposines, ni cap mapa cartogràfic català d'aquest període que no indiqui aquest nus", es recorda. A les Camposines, tot i ser un indret despoblat, hi va arribar a haver tres posades per a caminants i ramats en poc més de cent metres quadrats. L'entitat ha criticat que l'Ajuntament de La Fatarella permetés l'enderrocament de dues d'aquestes posades i ha recordat que la tercera es va salvar per la pressió de les organitzacions de defensa del patrimoni cultural del territori.

L'Associació també recorda com la construcció de l'N-420 va "destrossar" un important jaciment de fòssils del període triàsic, de l'inici de l'era dels dinosaures, i lamenta que tot i ser l'enclavament pròxim a l'observatori del Front de l'Ebre del General Rojo, comandant en cap de l'exèrcit de la República, no n'hi hagi cap indicació. També consideren que l'accés al memorial de la Guerra Civil no està senyalitzat com mereixeria, com tampoc ho està l'ermita romànica-templera, construïda segons normes importades de Síria, on es feien les estades hivernals dels pastors càtars documentades en els processos de la inquisició francesa.

"Segurament en un altre temps o en un altre país, l'indret de les Camposines conformaria, per si mateix, un parc cultural", lamenta l'entitat en l'escrit. "Serà en un altre temps o en un altre país que la conservació del patrimoni, la història i la cultura no restin dominats per la negligència i la desídia", afegeixen. / Imatge ASSOCIACIÓ CULTURAL LO RIU.

Etiquetes de comentaris

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació