PORTADA | 24/01/2016

Els deures de la PDE a Rull: un informe reclamat fa tres anys


El moviment antitransvasament es reuneix a Tortosa amb el nou conseller de Territori i Sosteniblitat

ACN / G.M. // TORTOSA
Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, s'ha compromès a presentar imminentment els plans de gestió de la Xarxa Natura 2000, reclamats per la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) des de fa tres anys, per poder qüestionar de forma més efectiva el Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre davant les autoritats de la Unió Europea. Rull s'ha reunit aquest dissabte al migdia a Tortosa amb representants del moviment social antitransvasament, als quals ha volgut mostrar la sintonia del nou govern amb les seves reivindicacions. Tot i això, ha evitat pronunciar-se sobre un dels punts espinosos del pla: la reserva d'aigua per a 150.000 noves hectàrees de regadiu a Catalunya sol·licitades per la Generalitat. La PDE ha volgut destacar les coincidències amb el nou Govern i ha prioritzat la lluita conjunta per aconseguir cabals ambientals suficients per al tram final del riu.

Els plans de gestió dels espais inclosos en la Xarxa Natura 2000 ha estat una de les reivindicacions que la PDE ha posat sobre la taula del conseller en aquesta primera trobada després de la formació del nou Govern. Rull ha agafat el guant i ha anunciat que el document, que la Generalitat hauria d'haver aprovat ja fa dues dècades i que el moviment antitransvasament el reclama explícitament des de fa tres, està ja "molt avançat". El conseller s'ha compromès a donar més detalls en el marc de la reunió entre càrrecs del Departament i el moviment antitransvasament el pròxim dia 29.

"El Govern no està aturat. De cara a la Unió Europea hem d'anar amb els deures fets", ha explicat, tot reconeixent el caràcter "indispensable" d'aquest informe a l'hora d'argumentar davant les autoritats comunitàries l'amenaça que suposa el Pla Hidrològic de l'Ebre sobre els valors de la Xarxa Natura 2000 en espais com el delta de l'Ebre que protegeix específicament la normativa comunitària.

El conseller ha sortit de la reunió visiblement satisfet i destacant el compromís del govern d'assumir com una "prioritat" la defensa del riu Ebre en el marc de la "sostenibilitat" del país. "Ha estat una reunió molt profitosa", ha assegurat. També ha aprofitat l'ocasió per anunciar que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, es reunirà amb representants de la PDE aquest divendres, amb motiu de la seva visita oficial a les Terres de l'Ebre.

Rull ha remarcat la voluntat de l'executiu de basar la defensa de l'Ebre i els seus cabals ambientals, un element "innegociable", ha precisat, en arguments científics i tècnics, lluny de criteris "arbitraris" i "sentimentals". Ha acusat el govern espanyol i el Consell Nacional de l'Aigua d'actuar de forma partidista. "No caurem en aquest error", ha insistit. Segons ha resumit, l'estratègia del Govern en aquest àmbit es basarà –més enllà de reunir en breu la Comissió per la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre en accions judicials en l'àmbit espanyol i europeu –que no ha precisat-, al mateix temps que obrint una negociació política amb l'executiu estatal.

El debat sobre els regadius, ajornat

Malgrat tots aquests arguments, Rull ha evitat posicionar-se sobre la reserva d'aigua dins del Pla Hidrològic de l'Ebre demanada per la Generalitat amb l'objectiu de crear 150.000 noves hectàrees de regadiu. Un aspecte que ha denunciat reiteradament la PDE perquè, recorden, pot amenaçar la consecució d'un cabal ambiental suficient per al tram final del riu. "Ens hem d'asseure i veure quin és l'esquema. Garantit el cabal ecològic hem de veure els usos i com es pot compatibilitzar. Hem de traslladar aquestes reflexions a l' entorn del Govern, prendre decisions i poder-les explicar. No em correspon avançar posicions", ha declarat el conseller.

Tot i reconèixer l'existència de diferències –"punts que ens separen"- amb el nou Govern, la PDE ha preferit destacar el major nombre de "coincidències" amb l'objectiu de focalitzar els esforços en la consecució d'un cabal ambiental suficient i que no garanteix el Pla Hidrològic. "Cadascú ha de fer la seva feina i té el seu paper. Hem d'aconseguir una vegada per totes que pel riu baixi aigua i cabal suficient perquè sobrevisqui el Delta de l'Ebre i les generacions futures puguin viure al territori", ha assegurat el portaveu de la PDE, Joan Antoni Panisello.

El mateix portaveu ha mostrat la satisfacció del moviment social per la posició del Govern "al costat de la gent de les Terres de l'Ebre". Consideren que la Generalitat fa una tasca "paral·lela" en l'àmbit polític de la lluita contra el Pla Hidrològic, mentre l'entitat antitransvasament se centra en la mobilització social –com la prevista el pròxim 7 de febrer- i en l'àmbit jurídic.

Etiquetes de comentaris

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació