CATALUNYA | 17/01/2018

Roger Torrent, nou president del Parlament en substitució de Carme Forcadell


ACN / G.M. // BARCELONA
Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


Roger Torrent ja és el nou president del Parlament. El diputat d'ERC ha rebut el suport dels diputats del seu grup, de JxCAT i també finalment de la CUP. Són 65 vots nominals a favor seu dins de l'urna de la sessió constitutiva d'aquest dimecres a la cambra, de manera que Torrent ha aconseguit la presidència de la cambra en segona votació i per majoria simple. En la primera votació, Torrent també ha aconseguit 65 vots, insuficients per superar el llindar de la majoria absoluta, en 68 diputats. El segon candidat més votat ha estat José María Espejo-Saavedra, amb 56 vots, candidat de Cs. N'hi ha hagut 9 en blanc -els comuns són 8 diputats. En total s'han dipositat 130 vots a l'urna perquè la Mesa d'Edat ha acceptat el vot delegat per a Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Joaquim Forn, diputats en presó preventiva, tot i la protesta de Cs i el PPC. Però en canvi els cinc diputats que són a Brussel·les no ho han sol·licitat. Quan la Mesa d'Edat ha convidat aquests vuit diputats a dipositar el vot a l'urna, els independentistes han aplaudit.

Torrent ha dedicat el seu primer discurs al capdavant del càrrec al seu compromís per “contribuir a cosir la societat catalana” i “tornar la política al centre de tot” després del “moment complex” que assegura que viu Catalunya. A més, s’ha marcat com el primer dels seus objectius ajudar a “recuperar les institucions catalanes i tornar-les a mans dels ciutadans”, rebutjant així els efectes de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. Torrent, que a diferència de la seva predecessora no ha fet ni un sol esment a la República catalana en tota aquesta primera intervenció com a president, ha reivindicat el llegat de Carme Forcadell defensant “la sobirania del Parlament” i que a la cambra “es pugui parlar de tot”. El nou president també ha tingut un moment per reivindicar “els escons buits” dels diputats que estan en presó preventiva i els dels que estan a Brussel·les. Per concloure el seu discurs, Torrent ha escollit acabar amb un “visca la democràcia i visca Catalunya”.

Puigdemont felicita Torrent

El líder de JxCat i candidat a la presidència de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha felicitat el nou president del Parlament, Roger Torrent, assegurant que és "digne" del càrrec. Puigdemont ha trucat Torrent per telèfon, i han parlat personalment poc després de la seva elecció com a president del Parlament a través del mòbil de Jordi Turull. A banda, en una piulada, Puigdemont ha dit que està "convençut" que Torrent exercirà el càrrec "amb noblesa i valentia, protegint les institucions i el país". Puigdemont no ha demanat el vot a distància per l'elecció de Torrent, igual que la resta de diputats que són amb ell a Brussel·les, mentre que sí que ho han fet els empresonats Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Joaquim Forn.

Crítiques de la CUP

El cap de files de la CUP al Parlament, Carles Riera, ha lamentat "profundament" aquest dimecres el discurs de Roger Torrent com a nou president de la cambra. "Estableix una línia política que no compartim en absolut; no va en el bon sentit per materialitzar la república ni que puguem consolidar el bloc independentista i republicà". Així ho ha assegurat en una roda de premsa a la cambra després de la sessió constitutiva. "Pensem que traeix l'esperit de l'1-O i la decisió del Parlament del 27-O; i recular en els mots i les paraules, lluny de calmar la bèstia, la revifarà encara més perquè mossegui més fort; a la repressió només se li respon mossegant més fort amb democràcia, determinació, unilateralitat, mobilització i desobediència civil i institucional", ha assegurat Riera. També ha urgit a JxCAT i ERC a explicar el seu programa de govern perquè tenen ara "motius per inquietar-se" en aquest sentit. El diputat dels cupaires ha reclamat a més als altres dos grups independentistes que canviïn les formes de negociar de cara a la investidura. "No som cap xec en blanc", ha advertit.

Arrimadas no confia en Torrent

La líder del grup parlamentari de Cs, Inés Arrimadas, ha assegurat que no tenen "cap esperança" que el nou president del Parlament, Roger Torrent, sigui "imparcial", actuï com el president de tots els diputats i sigui respectuós amb el reglament de la cambra. "No esperem que sigui molt diferent a Forcadell", ha dit en roda de premsa després del ple de constitució. La diputada ha afirmat que la legislatura ha començat "com va acabar l'anterior" i amb una Mesa "que interpreta el reglament a favor de les tesis independentistes i un president que treballarà a favor de la independència". Tot i això, ha dit que caldrà veure com es desenvolupen els plens. Arrimadas ha reiterat la seva oposició a que la Mesa d'Edat hagi permès el vot delegat dels diputats que són a presó i ha explicat que després que no s'hagi acceptat la reconsideració que ha fet ella mateixa durant la sessió, ha registrat al Parlament la mateixa petició per escrit.

Valoració del PP

El diputat del PP Santi Rodríguez ha volgut valorar positivament “bona part” del primer discurs del nou president del Parlament, Roger Torrent. “És d’Esquerra, és independentista i en un entorn amb una Mesa amb majoria independentista, però ha fet una intervenció amb to conciliador que ens fa pensar que potser hi ha un trencament amb la línia de la presidència del Parlament de la darrera legislatura”, ha dit el popular. De la mateixa manera, Rodríguez ha “entomat” l’exigència als diputats que Torrent ha fet de “respecte” i ha volgut “retornar-li”. “Dels del PPC també volem que el president i al Mesa tinguin respecte a la pluralitat, la diversitat dels catalans aquí representants, a la llei i al reglament del Parlament”, ha dit, tt afegint que la “prova” que demostrarà si Torrent realment compleix amb les expectatives dels populars a partir del seu discurs és “el debat d’investidura”.

Domènech vol que les paraules de Torrent siguen 'més que un discurs'

El líder de Catalunya en Comú – Podem (CatECP), Xavier Domènech, ha valorat les primeres paraules del nou president del Parlament, Roger Torrent, i ha esperat que sigui "quelcom més que un discurs" i actuï representant tots els diputats. En una roda de premsa posterior a la sessió constitutiva, Domènech ha apuntat que Torrent ha parlat de mantenir i treballar per recuperar l'autogovern, del respecte de tots dins la dinàmica parlamentària, de convivència, reconciliació, drets socials i contra la violència masclista. Per això, ha dit que hi ha punts que comparteixen i ha esperat que continuï en aquesta línia i poder donar-li la confiança que no li han donat en la seva elecció. En aquest sentit, ha instat tant Torrent com el conjunt de la Mesa a que "faci política" i "actuï per a tots i no només per a una part", ja que ha afirmat que en l'anterior legislatura "no va passar exactament així".

La posició del PSC

La portaveu del PSC, Eva Granados, ha valorat el discurs del nou president del Parlament, el republicà Roger Torrent, positivament però ha avisat que haurà de passar “de les paraules als fets”. En aquest sentit, la socialista ha esperat que Torrent impedeixi que es pugui plantejar una investidura telemàtica, a distància o per delegació del candidat de JxCat a president de la Generalitat, Carles Puigdemont. “Hem de reconèixer que la intervenció del president ha tingut paraules com respecte, convivència, i diversitat, i valorem aquestes paraules. Però falten deu dies per al primer debat d’investidura i, si és conseqüent amb el seu discurs, amb aquest respecte, diversitat i convivència en una Catalunya plural, no es podrà produir una investidura de Puigdemont”, ha explicat.

Etiquetes de comentaris

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació