CATALUNYA | 23/10/2017

Ajuntaments ebrencs anuncien plens municipals per rebutjar la suspensió de l'autogovern


Tortosa, Amposta, Roquetes o Flix són alguns dels ajuntaments ebrencs que ja han convocat plens per aprovar la moció de l'AMI i l'ACM

Gustau Moreno / ACN // TORTOSA
Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


L'alcalde de Tortosa en funcions, Josep Felip Monclús, ha signat aquest dilluns la convocatòria d'un ple extroaordinari i urgent que tindrà lloc aquest dimarts a partir de les set del vespre, amb un únic punt de l'ordre del dia: proposta de la presidència per aturar la suspensió de l'Autonomia de Catalunya. Altres ajuntaments que en els propers dies també portaran a aprovació aquesta moció són Amposta, Roquetes, Miravet, Deltebre, el Perelló, Garcia, l'Ametlla de Mar, Benissanet, Paüls i la Torre de l'Espanyol, a més de Flix i Móra la Nova. A banda, Benissanet té previst celebrar aquest dilluns a la nit un ple en què s'ha inclòs un punt per declarar persones non grates el rei Felip VI, Mariano Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaría i la resta de ministres espanyols.

L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) han proposat que els consistoris de tot el país aprovin aquesta setmana una moció per rebutjar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, que "suspèn l'autogovern català". La proposta de l'AMI i l'ACM és que els plens municipals es realitzin els dies 23, 24 o 25 d'octubre, previs a l'aprovació del 155 el proper divendres al Senat.

Una aplicació de l’article 155 que Mariano Rajoy va anunciar dissabte, després d’un consell de ministres extraordinari. Rajoy assumirà directament el poder de dissoldre el Parlament de Catalunya, tot i que va dir que el seu objectiu és convocar eleccions en "un termini màxim de 6 mesos" o "tan aviat quan hi hagi normalitat institucional". El president espanyol va concretar que l'objectiu del 155 és cessar el president Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras i tots els consellers. A més, Rajoy va anunciar la restricció dels poders del Parlament, que estarà controlat pel Senat. De la mateixa manera, la presidència del Parlament no podrà "proposar candidat a la presidència de la Generalitat" ni adoptar "iniciatives contràries a la Constitució".

Per la seua banda, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va demanar dissabte al Parlament de Catalunya que fixi una data per celebrar una sessió a la cambra que permeti “debatre i decidir” la resposta a l’aplicació de l’article 155. Un ple que finalment se celebrarà dijous, i en què es podria portar a votació una declaració d’independència, un cop que el govern ha descartat la celebració d’eleccions. Puigdemont considera la mesura de l’Estat un “intent de liquidar l’autogovern” i “el pitjor atac a les institucions i al poble de Catalunya” des de Franco. Segons el president, “les institucions catalanes i el poble de Catalunya no poden acceptar aquest atac”.

Abans de la declaració institucional, Puigdemont i altres membres del govern, així com la presidenta del Parlament, van participar la multitudinària manifestació que va recórrer el centre de Barcelona, per reclamar la llibertat de Jordi Cuixart i Jordi Sánchez. Unes 400.000 persones van participar en aquesta manifestació, que també es va convertir en una primera reacció dels independentistes a l’aplicació de l’article 155 per part del govern espanyol. Per aquest dilluns al vespre, a partir de les 20.30 hores, l’ANC i Òmnium també han convocat una concentració a la plaça de l’Ajuntament de Tortosa.

Etiquetes de comentaris

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació