RIBERA D'EBRE I PRIORAT | 08/08/2017

El Priorat es mou per salvar el riu Siurana


Canal Reus TV // FALSET
Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


El riu Siurana baixa sec. Així ho denuncien els alcaldes de la seva conca que asseguren que l'aigua que hauria de brollar pel llit del riu és transportada en la seva totalitat a la Riera de Riudecanyes. Tot i les múltiples protestes i la greu problemàtica amb la que es troben els habitants del Priorat, la comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes va iniciar la setmana passada el tercer transvasament d'aquest estiu. La mesura comença a preocupar greument als prioratins i prioratines que ja és mobilitzen per frenar la problemàtica.

Que el Pantà de Siurana està excessivament baix ja és una conversa quotidiana entre els visitants que decideixen passar una tarda a Cornudella del Montsant. El que molts no saben és que darrera s'hi amaga una problemàtica encara més greu. Tal i com denuncien els alcaldes que conviuen a la llera del riu Siurana, no hi ha aigua degut a que la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes la transvasen al Baix Camp per vendre-la posteriorment als municipis de la Costa Daurada. La conseqüència: un riu sec que és necessari pel consum d'aigua de boca al Priorat.

Si se'n fixen, aquest gràfic els mostra com evoluciona l'aigua de tots dos embassaments durant un traspàs. El 15 de juliol s'iniciava el segon transvasament de l'estiu. Mentre que la cota de Siurana davalla considerablement, la de l'embassament de Riudecanyes augmenta. El dia 22 de juliol s'acaba de transportar tota l'aigua. Siurana es queda amb la mateixa quantitat, en canvi a Riudecanyes el nivell d'aigua cau notablement en només cinc dies. Els habitants del Priorat ho qualifiquen d'injustícia i de negoci encobert. Es per això que la Plataforma Pel Riu Siurana es mou en buscar solucions.

La gravetat de la situació s'ha accentuat aquest estiu. El problema es suma a una sequera que aquest any ha deixat el Pantà de Siurana al 29% de la seva capacitat. L'any passat en aquestes dates és trobava al 49%. La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes no vol fer declaracions però ja ha iniciat el tercer transvasament d'aquest estiu. Tal i com mostren les imatges la quantitat d'aigua transportada és tanta que ja supera els 3.000 litres per segon.

Etiquetes de comentaris

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació