EDITORIAL


El desmantellament del Castor, qüestió de seguretat


L'INFORME del Massachussetts Institute of Technolgy (MIT), tres anys després, ha servit per confirmar el que tothom tenia molt clar a les Terres de l’Ebre i el Baix Maestrat. El miler de terratrèmols de la tardor del 2013 tenien el seu origen directe en els treballs d’injecció de gas matalàs del magatzem submarí Castor. Negar una evidència tan rotunda només estava a l’alçada d’ “éssers superiors” (així va anomenar-lo una vegada Emilio Butragueño) com Florentino Pérez. També cal recordar la seua mà dreta en el projecte Castor, el president d’Escal UGS, l’inefable Recaredo del Potro, qui va arribar a dir que els sismes més greus no estaven relacionats amb les injeccions de gas, sinó que el seu origen era natural.

EL GOVERN espanyol, però, ha utilitzat l’informe del MIT per afirmar que, de moment, descarta desmantellar el magatzem de gas Castor. Segons la lectura que fa el govern de Mariano Rajoy d’aquest informe, l’eventual represa de les operacions al magatzem o el seu desmantellament suposaria un “risc elevat” de terratrèmols. Asseguren que la injecció de gas natural va desestabilitzar la falla d'Amposta i altres ramificacions, i que això podria arribar a provocar tremolors de fins a 6,8 graus a l'escala de Richter. En aquest sentit, el ministre d’Energia, Álvaro Nadal, va assenyalar que el magatzem no es reobrirà ni es desmantellarà. Per intentar explicar-ne els motius, fins i tot ha utilitzat reiteradament el símil d’un globus inflat de gas, que podria remoure les parets del subsòl i per tant provocar nous sismes, si ara s’intentés desinflar-lo.

LA PLATAFORMA Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, per rebatre aquest argument pueril del ministre, ha insistit que ningú ha parlat de traure el gas matalàs, sinó de segellar els pous del Castor i de desmantellar les instal·lacions marines i terrestres. Aquesta és la millor garantia que ningú tornarà a tenir la temptació d’utilitzar de nou el magatzem submarí. És una qüestió de simple seguretat. El mateix informe del MIT alerta que reprendre l’activitat del Castor podria reactivar la sismicitat de la zona, i ningú s’atreveix a dir què passsaria si demà hi hagués un terratrèmol de 6,8 graus o 7 graus. Però la plataforma del Sénia ja ha recordat la proximitat de la petroquímica de Tarragona i de la central nuclear de Vandellòs, per no parlar de la fragilitat de la plana del mateix delta de l’Ebre.

ERC ja ha anunciat que presentarà mocions, en tots els ajuntaments catalans on té representació, per demanar el desmantellament del Castor. Seria bo que aquesta o altres resolucions en el mateix sentit s’aprovessen en els ajuntaments i institucions d’una banda i de l’altra del Sénia, siguen del color que siguen.EN PORTADA


PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació