EDITORIAL


Acuamed ha d’acabar tota la feina a l’embassament de Flix


LA VISITA a Flix del nou director general d'Acuamed ha servit, com a mínim, perquè aquesta societat estatal reconegui públicament que Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) no havia fet tota la feina a l’embassament. Perquè més enllà de l’escàndol, que en realitat és majúscul encara que les responsabilitats polítiques han estat mínimes, ara hi ha el compromís que els treballs de descontaminació s’acabaran. Va assegurar-ho Francisco Javier Baratech després de presentar els resultats dels estudis que han certificat que al fons de l'embassament encara queden uns 79.300 metres cúbics de material per extreure, menys del 10% dels fangs tòxics localitzats. D'aquests, 33 tones són de material contaminat, i la meitat de DDT, un organoclorat molt nociu per al medi ambient.

EN REALITAT, els terminis de finalització de la descontaminació encara no estan gens clars, perquè abans caldrà esperar per veure si l'empresa adjudicatària de les obres, FCC, prorroga el contracte o bé si es resol i es torna a adjudicar. Mentrestant, el govern de l’Estat no ha dit res encara d’exigir a FCC el compliment del contracte milionari pel qual havia de deixar el pantà de Flix net com una patena. L’únic que hi ha és el compromís que les obres seguiran endavant aquest 2017, quan es reubiqui la draga i es torni a activar la planta de tractament dels fangs tòxics, que es va desmuntar a finals del 2015. En qualsevol cas, el que sí que sabem és que la neteja de l'aigua i l’extracció dels fangs tòxics hauria d’estar a punt a bans de dos anys, que és quan s’esgota el termini dels fons que van arribar d’Europa.

ACUAMED també ha garantit que es controlarà el mur que aïlla els residus, per assegurar que no hi ha filtracions de contaminació a l'aigua de l'Ebre. Aquest és, de fet, un assumpte més preocupant del que puga semblar, ja que l’exresponsable de l'equip d'assistència tècnica del projecte de descontaminació, Mariano de Andrés, va advertir el 9 de gener passat, en una entrevista a TV3, dels riscos de no retirar aviat els llots tòxics que encara s'han d'extreure del pantà. En concret, De Andrés va avisar que el mur de contenció que aïlla la zona contaminada es va desgastant, posant en risc "els marges de seguretat", a més d'entorpir el curs del riu Ebre.

ARA només falta que l’administració de l’Estat se sumi activament a la nova comissió de seguiment que es va constituir a Flix amb la participació d’experts, de l’Ajuntament de Flix i de la Generalitat. I també que el mateix govern català investigui fins a les darreres conseqüències la possible existència de cinc punts més de contaminació relacionada, presumiblement, amb l’activitat industrial de la fàbrica flixenca d’Ercros.



EN PORTADA


PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació