EDITORIAL


Falta de transparència sobre la neteja del pantà de Flix


ELS TREBALLS de descontaminació del pantà de Flix s’han reprès, un cop s’han calmat les aigües revoltes del cas Acuamed. Per això, el conseller de Territori i Sosteniblitat, Josep Rull, ha tornat a denunciar la falta de transparència i d’informació per part del govern de l’Estat. De fet, va explicar que fa tres mesos, arran de l’esclat del cas Acuamed, va sol·licitar per escrit i per via telefònica la informació sobre el procés de descontaminació al Ministeri de Medi Ambient. El 14 de setembre, Rull encara no havia rebut cap resposta.

LA SITUACIÓ POLÍTICA a l’Estat no hauria de servir d’excusa per explicar el silenci amb què el govern espanyol ha afrontat el cas Acuamed i la recta final de la descontaminació de l’embassament de Flix. Tant a la població com al territori preocupen com s’ha fet i com s’està acabant de fer la neteja del pantà, i què passarà amb els sòls contaminats que haurà deixat a Flix l’activitat centenària d’Ercros, el dia que aquesta empresa acabi marxant de la Ribera d’Ebre. En aquest sentit, caldrà seguir molt de prop què hi diu l’Agència Catalana de Residus. Cal tenir en compte que el passiu ambiental de l’activitat d’Ercros a Flix podria ser d’uns 500 milions d’euros, segons la tesi que va presentar fa uns mesos la doctora Marta Pujadas. La descontaminació de l’embassament, per tant, només és una part del que costarà netejar també els terrenys del polígon de Flix, al marge d’avaluar l’impacte de l’activitat de la fàbrica sobre la salut de la població. Mentrestant, les administracions només estan reclamant a l’empresa la restitució ambiental d’una part molt petita dels terrenys contaminats. Així, la Generalitat hauria d’obligar Ercros a fer una declaració de sòls contaminats, per lligar l’empresa a una futura neteja dels terrenys.

PARTITS com el PSC o ERC van anunciar que demanarien la compareixença urgent de la ministra de Medi Ambient pel cas de Flix. Però Isabel García Tejerina no ha comparegut per donar explicacions sobre els treballs de descontaminació, ni sobre el possible vessament d’àcid clorhídric o d’altres possibles irregularitats que s’hagin pogut cometre durant el procés. De fet, tot plegat es va conèixer a partir de les converses telefòniques interceptades per la Guàrdia Civil, en què tècnics de l’empresa pública Acuamed, responsable dels treballs, parlaven de la possibilitat d’abocar àcid clorhídric al riu Ebre per dissoldre el mercuri. Algú ha pretès jugar amb la salut de les persones i el medi ambient del territori. Per tant, el silenci de l’Estat és intolerable.



EN PORTADA


PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació