CULTURA


Gustau Moreno

‘Quina morra!’, un llibre sobre els orígens i secrets de la morra



"L’Església Nova de la Ràpita és aquest divendres al vespre (18.30h) l’escenari de la presentació del llibre ‘Quina morra! El joc d’estratègia per als nous pirates’. Es tracta del cinquè títol de la Col·lecció l’Ermità, un llibre que redescobreix la morra, un joc d’estratègia que es juga amb les mans i que consisteix en endevinar el número que sumen els dits mostrats per dos adversaris. Un joc mil·lenari, que va viatjar per tot el Mediterrani i que a Catalunya va arrelar amb força a les Terres de l’Ebre. Sobretot, a la Ràpita, on ha revifat gràcies a l’associació Morràpita.

El llibre compta amb un pròleg del reconegut folklorista Amadeu Carbó. S’hi expliquen els orígens del joc, la seua història i també el procés de recuperació actual, així com totes les claus per jugar-hi. A banda, a través de cinc relats d’un escriptor rapitenc, David G. Caballero, el lector també pot reviure qui, on i com es jugava a la morra en diferents èpoques del passat, en llocs tan llunyans com la Xina.

Fruit d’aquesta investigació, els autors han descobert quina és la relació entre la morra i la camorra napolitana, o que els italians també van fer arribar aquest joc als Estats Units i a l’Argentina. Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, també hi ha participat el jugador de morra Joel Vidal, que recentment ha estat el responsable d’un estudi per introduir aquest joc a les escoles.

De fet, Balagué i Vidal han acabat l’entrevista fent una partida de morra. "



Articles del mateix autor

.

PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació