CULTURA


G.M. / ACN

Joan Rovira i els Quicos, guardonats als Premis Enderrock



"El cantautor ebrenc Joan Rovira ha guanyat el Premi Enderrock al millor disc de cançó d'autor, pel seu darrer treball 'Encara tenim temps'. Per la seua banda, el grup Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries ha estat premiat amb el guardó a millor cançó folk, pel tema 'No tinc diners'. La vintena edició dels Premis Enderrock 2018, amb un gala que va tenir lloc aquest dimecres al vespre a Girona, ha tingut com a gran guanyador el grup Txarango. La banda s'ha emportat quatre dels sis premis als quals estava nominada: millor artista, millor directe, millor disc de pop-rock i millor cançó de pop-rock. Una xifra de mèrit en uns premis Enderrock molt repartits, ja que cap altre grup s'ha emportat més d'un guardó.

L'entrega, que s'ha fet a l'Auditori de Girona aquest dimecres, ha tingut la reivindicació com a fil conductor. "El sector musical no es taparà la boca davant els atacs a la llibertat d'expressió i la democràcia, així com per la manca de paritat i igualtat d'oportunitats", ha assegurat el director editorial del Grup Enderrock, Lluís Gendrau, que ha promès una gala "tres voltes rebel". L'entrega de premis l'ha obert l'estrena en directe de la cançó 'Cant de lluita' del grup de folk Roba Estesa on han intervingut una vintena d'artistes com Gemma Humet, Judit Neddermann, Joana Pol o Núria Feliu amb l'objectiu potenciar la visualització i la contractació de veus femenines a tots els sectors artístics.

Els vots populars han catapultat Txarango com el gran guanyador dels Premis Enderrock d'aquest any. El grup encapçalat per Alguer Miquel s'ha emportat quatre de les sis premis als quals aspirava. El públic els ha escollit en les categories de millor artista, millor directe, millor disc de pop-rock per 'El cor de la terra' i millor cançó de pop-rock per 'Una lluna a l'aigua'.

"Estem molt feliços, la gent ens ha votat i al final és només un símptoma més que les cançons de l'últim disc ha arribat", ha declarat el cantant, Alguel Miquel. El grup ha passat per Girona abans d'actuar al festival Strenes el proper 13 d'abril.

Txarango ha destacat en una nit amb uns guardons molt repartits. De fet, cap altre grup ha guanyat més d'un premi en la votació popular. Love of Lesbian han repetit com a millor artista en llengua no catalana i Porto Bello s'ha proclamat millor artista revelació. La banda amb orígens a Altafulla (Tarragonès) fa una mescla d'ska, reggae, rumba, rock i punk que ha seduït el públic.

En cançó d'autor, el premi a la millor cançó ha estat per Manu Guix amb el tema 'Després de tot' mentre que el millor disc ha estat per 'Encara tenim temps' de Joan Rovira.

Els premis del públic en la temàtica folk han estat pel treball 'Cridarem foc!' dels Ebri Knight. La millor cançó però ha reconegut el grup ebrenc "Quico el Célio, el Noi el Mut de Ferreries" per 'No tinc diners'.

Pel què fa al jazz, el treball 'Mar' d'Oriol Roca Trio ha rebut el premi del públic. En clàssica, s'ha distingit la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya per 'Cançó d'amor i de guerra'. Finalment, la millor aposta de públic familiar ha recaigut a les Macedònia per 'Estic contenta!'. "Fa un any i mig que estem al grup i és molt fort trobar-nos aquí a dalt amb gent que valorem tant", ha explicat una de les components.

Zoo ha rebut el guardó al millor videoclip per 'El cap per avall'. Els de Gandia (País Valencià) optaven a quatre premis Enderrock. "No m'he preparat res perquè pensava que ho guanyarien tots els Txarango", ha bromejat el component de la banda que ha recollit el premi. Pitjor sort han tingut Els Amics de les Arts. La banda no s'ha emportat cap dels tres premis del públic als quals aspiraven.

La votació popular ha recollit un total de 32.112 vots en les tres rondes. Això suposa un creixement del 30% respecte l'edició passada (quan van participar-hi unes 24.000 persones). La sala 'Lo submarino' de Reus s'ha endut el premi a la millor sala de concerts.

La reivindicació aixeca el to

La vintena edició dels premis de la música catalana ha estat una de les més reivindicatives que s'han fet. La lluita feminista, la llibertat d'expressió i la situació política han planejat repetidament sobre l'escenari. El director editorial del Grup Enderrock, Lluís Gendrau, ha estat especialment contundent en el seu discurs aglutinant aquests tres conceptes, citant a Maria-Mercè Marçal. "La situació ens obliga a ser tres voltes rebels, per haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida", ha afirmat. Gendrau també ha assegurat que el sector musical "no callarà" ni "es taparà la boca davant els atacs a la llibertat d'expressió i la democràcia". En el seu parlament, també ha parlat dels presos i els "exiliats" a Bèlgica i Suïssa. Entre ells, ha tingut paraules per al "president Puigdemont" i el conseller destituït Lluís Puig.

La gala, a més, ha començat donant veu a les dones. El grup de folk Roba estesa ha estrenat en directe la cançó 'Cant de lluita' amb la col·laboració d'una vintena de veus femenines del país entre les quals hi havia Judit Neddermann, Paula Giberga, Maria Arnal, Ivette Nadal o Laura Simó. L'objectiu de l'actuació era potenciar la visualització i la contractació de veus femenines en tots els sectors artístics.

Per això, durant la gala una vintena de dones representants dels àmbits musical, cultural i periodístic s'han encarregat de lliurar els 29 guardons d'aquesta nit. Entre elles, hi ha participat les periodistes Elisabet Carnicé, Candela Figueres, Karma Peiró, Laura Rosel, Maite Sadurní, Clara Tena, Gina Tost, Maria Xinxó; les músiques Eva Fernàndez, Sara Pi, The Sey Sisters i Belly Hernández i les actrius Agnès Busquets, Itziar Castro i Júlia Creus. Mentre actuaven, a la pantalla s'hi projectava el missatge #LesDonesSomAquí.

Una altra actuació reivindicativa ha estat la del raper mallorquí Valtonyc, la primera que fa després de saber-se que el Tribunal Suprem ha ratificat la condemna de l'Audiència Nacional a tres anys i sis mesos de presó pels delictes de calúmnies i injúries greus contra la Corona i per enaltiment del terrorisme i amenaces no condicionals. La seva actuació ha estat una de les més aplaudides de la nit. En la seva actuació Valtonyic ha destacat que la llibertat ha de servir "perquè els oprimits critiquin als opressors i no al revés". Un cop ha acabat, el públic s'ha posat dempeus.

La situació política també hi ha estat molt present. Després de començar, els presentadors actors Carles Xuriguera, Rafel Faixedas, han demanat si hi ha era tothom. Aleshores, la pantalla s'ha tornat de color groc i el públic ha esclatat en aplaudiments.

Els Premis Enderrock 2018 també han comptat amb la presentació en directe de la nova cançó d'Els Catarres, 'Fins que arribi l'alba', treball de presentació del nou disc 'Tots els meus principis'. Roger Mas i Núria Graham han interpretat 'Jordi' del nou disc Parnàs, Judit Neddermann ha estrenat 'No volem més cops', Ferran Palau ha presentat 'Flor espinada' i El Petit de Cal Eril, 'Som Transparents'.

Els Mishima han tocat 'Qui més estima' mentre es recordaven les persones mortes l'any passat i principis d'aquest. Finalment, La Pegatina ha presentat la cançó en català que forma part del seu sisè àlbum titulada 'Eh, madame'.

Lluís Llach, premi d'Honor

Un altre dels grans noms de la nit ha estat el de Lluís Llach. El cantant de Verges (Baix Empordà) ha rebut el premi d'Honor. Llach agraït el guardó des del Senegal, on resideix actualment, i ha estat la guitarrista Laura Almerich qui ha recollit l’emblemàtica estatueta amb forma d’E d’Enderrock. El premi l'ha entregat la periodista Txell Bonet, parella de Jordi Cuixart. Quan ha pujat a l'escenari, el públic ha esclatat amb crits de "llibertat". Bonet ha confessat que, malgrat la presó preventiva, "la música està salvant" a la seva família.

Llach ha agraït el premi a la revista. "La trajectòria té dues mirades: la que va del passat però també la que va del futur", ha assegurat. Llach ha donat també tres grans consells: "ser fidels" a un mateix, qüestionar-se tot el que ens envolta "inclosos vosaltres mateixos" i ha fet una crida a la llibertat d'expressió.

L'emissora pública Catalunya Ràdio ha rebut el premi Enderrock Estrella. Aquest guardó distingeix el premi a l'esdeveniment musical més destacat pel retorn d'Icat a la FM després de cinc anys. El director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, ha volgut felicitat "l'equipàs" que hi ha al darrere d'Icat FM. Gordillo ha recordat als dos polítics que van impulsar el retorn de la ràdio, Santi Vila i Oriol Junqueras. El primer ha estat xiulat per una part de l'auditori i el segon ha rebut aplaudiments.

El premi Joan Trayter, que reconeix el millor

productor i arranjador musical, ha estat enguany per al responsable de l'estudi La Vall de Santa Eulàlia de Ronçana (Vallès Oriental), Marc Martí. Membre de l'Acadèmia Llatina de la Música amb dret a vot als Grammy's llatins, ha venut 6 milions de discos produint temes de ball i ha arribat al número 1 del Billboard llatí amb el tema 'Cuando me miras así', interpretat per Cristian Castro. Christina Aguilera, Paulina Rubio o Carlos Baute han estat alguns dels grans noms que han passat per les seves instal·lacions.

Finalment i coincidint amb el retorn de la banda original 'Sau30' als escenaris dels Premis Enderroc, s'ha lliurat el doble premi a la Trajectòria a Sau, que enguany commemora els 30 anys, i també al compositor Pep Sala, que celebra quatre dècades de carrera com a creador de cançons.

La crítica premia el disc familiar

En el decurs de la gala també s'han lliurat els premis de la crítica, que es van donar a conèixer fa unes setmanes. Mishima s'ha endut el guardó al millor disc de l'any pel treball 'Ara i res' i el de millor disc de pop-rock. En les altres categories s'ha distingit Núria Graham amb el millor disc en llengua no catalana per 'Does It Ring a Bell?', Kepa Junkera pel millor disc de Folk, Albert Cirera & Tres Tambors en jazz, Maria Arnal i Marcel Bagés en cançó d'autor i Antoni Rossel & G.Courtly Music en categoria clàssica.

Finalment, Els amics de les Arts han rebut el premi a millor artista de l'any i 'La Folie' el millor grup revelació per 'Foliecitat'. Tots els premiats han arribat a la gala sabent que sortirien premiats ja que els seus noms es van publicar a l'edició de gener dels premis Enderrock. Com a novetat d'enguany, els Enderroc han distingit el millor disc per a públic familiar. D'aquesta manera, els 25 periodistes musicals del jurat també han donat resposta a una de les reivindicacions que tenien del sector musical. Els primers guardonats en aquesta la secció han estat el grup La Tresca i la Verdesca pel seu àlbum 'La nena dels pardals'.

Un reconeixement que arriba després d'anys trepitjant escenaris de festes infantils. En concret, el trio integrat per Claudi Llobet, Toni López i Jordi López va debutar l'abril del 1998 a la Garriga (Vallès Oriental). "



Articles del mateix autor

.

PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació